Για ακόμη ένα έτος θα εγγυάται το Δημόσιο δάνεια των τραπεζών

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, η διάταξη προτείνεται προκειμένου να υπάρχει η απαιτούμενη εγγύηση για τη χορήγηση ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προς όφελος της σταθερότητας και ασφάλειας του Ελληνικού Τραπεζικού Συστήματος.

Με την ίδια τροπολογία παρέχεται επίσης δυνατότητα μεταφοράς στο ελληνικό δημόσιο, εξαιρετικά για τις χρήσεις 2012-2020, των εσόδων που προέρχονται και από ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία κατέχει η Τράπεζα

της Ελλάδος για σκοπούς νομισματικής πολιτικής στο πλαίσιο του προγράμματος του ευρωσυστήματος για τις Αγορές Τίτλων. Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με την προτεινόμενη ρύθμιση καθίσταται δυνατή η μεταφορά στο Ελληνικό Δημόσιο των εσόδων από ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου που κατέχει η Τράπεζα για σκοπούς νομισματικής πολιτικής στο πλαίσιο του προγράμματος του ευρωσυστήματος για τις αγορές τίτλων προς το σκοπό αύξησης των εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου οι προτεινόμενες διατάξεις μπορεί να επιφέρουν αύξηση των εσόδων ποσού 265 εκατ. ευρώ ευρώ από τη δυνατότητα μεταφοράς στο Δημόσιο των εσόδων που προέρχονται από τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Επισημαίνεται επίσης ενδεχόμενο δαπάνης 90.000.000 ευρώ, πλέον τόκων και επιβαρύνσεων, σε περίπτωση κατάπτωσης της παρεχόμενης προς την ΤτΕ εγγύησης του ελληνικού δημοσίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα