ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΝΤΟΜΙΝΟ ΑΠΟ ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΩΠΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Τα σενάρια τρόμου για την ευρωζώνη πληθαίνουν. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι  Ισπανία και Ελλάδα θα συνεχίσουν να έχουν πρόβλημα, ενώ τόσο η Ιταλία όσο και η Κύπρος συμπληρώνουν το πάζλ της ρευστότητας. 
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αντέδρασαν γρήγορα με το θέμα των ισπανικών τραπεζών, συγκριτικά με τις περιπτώσεις της Ελλάδας

και της Πορτογαλίας, αλλά η κλιμάκωση της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ μοιάζει πλέον να έχει ξεφύγει από τον έλεγχό τους, καθώς δεν κατέληξαν σε μια οριστική και αποτελεσματική λύση. Ο τρόπος (προσωρινής) «διάσωσης» της Ισπανίας με νέους όρους και δεδομένα φέρνει τους αξιωματούχους της Ε.Ε. απέναντι από με τις υπόλοιπες μνημονιακές χώρες που έτυχαν διαφορετικής μεταχείρισης.

Ο χειρισμός του ισπανικού προβλήματος ωστόσο δεν έπεισε τις αγορές. Την Δευτέρα, έπειτα από τον αρχικό ενθουσιασμό που είχε να κάνει με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Ισπανίας, το κλίμα στις αγορές ομολόγων αντιστράφηκε, τα ομόλογα Ισπανίας και Ιταλίας διέγραψαν τα πρωινά τους κέρδη και τα σπρέντ ανέβηκαν για ακόμη μια φορά. Με άλλα λόγια, το πρίμιουμ που απαιτούν οι επενδυτές για την διακράτηση των 10ετών ισπανικών ομολόγων ενισχύθηκε κατά περισσότερες από 20 μονάδες βάσης, τη στιγμή που το πρωί είχε βρεθεί να υποχωρεί ακόμα και κάτω από τις 500 μονάδες βάσης. Ανάλογη άνοδο κατέγραψε και το ιταλικό σπρέντ, με αποτέλεσμα το κόστος δανεισμού για την ισπανική οικονομία να βρίσκεται πάλι πάνω από το 6,50%.

Όσον αφορά στην Ιταλία, το κόστος δανεισμού ξεπερνά το 6%. Η μεσογειακή χώρα παραμένει στο «στόχαστρο» των επενδυτών (αλλά και των κερδοσκόπων) ακόμα και έπειτα από τη διάσωση της Ισπανίας. Το χρέος της Ιταλίας ανέρχεται σε 2 τρισ. ευρώ…
Εκτός από την Ιταλία, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των αγορών βρίσκεται και η Κύπρος. Η δήλωση που φέρεται να έκανε αξιωματούχος της Ε.Ε. στο Dow Jones Newswires ότι «η ζώνη του ευρώ βρίσκεται σε εγρήγορση όσον αφορά στις κυπριακές τράπεζες και τα πάντα είναι έτοιμα για να της χορηγηθεί άμεσα βοήθεια» είναι ενδεικτική.

Keywords
Τυχαία Θέματα