ΦΟΡΟΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΦΟΡΟΙ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Νέο πακέτο μέτρων λιτότητας ανακοινώθηκε σήμερα στην Πορτογαλία με τον υπουργό Οικονομικών της χώρας να παραδέχεται ότι οι αυξήσεις των φόρων είναι τεράστιες.

Το νέο πακέτο μέτρων λιτότητας αντικατέστησε τα προηγούμενα τα οποία αποσύρθηκαν λόγω των σφοδρών αντιδράσεων και των μαζικών διαδηλώσεων.

Ωστόσο και τα νέα μέτρα δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά αδιαμαρτύρητα

Σήμερα λοιπόν ο  υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Βίτορ Γκασπάρ, παρουσιάζοντας τα μέτρα, είπε ότι η μέση φορολογία στο εισόδημα των πολιτών

της Πορτογαλίας θα αυξηθεί από το 9,8% σήμερα στο 13,2%.

Ακόμη, θα επιβληθεί ειδική έκτακτη εισφορά που θα ανέλθει στο 4% του εισοδήματος κάθε πολίτη για το 2011, θα αυξηθούν οι φόροι για τα έσοδα από ίδια κεφάλαια, την ακίνητη ιδιοκτησία, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για είδη πολυτελείας, ειδικός φόρος κατανάλωσης τσιγάρων, αλλά και για τις χρηματοοικονομικές συναλλαγές στη χώρα.

“Πρόκειται για τεράστιες αυξήσεις φόρων”, παραδέχθηκε ο Γκασπάρ, προσθέτοντας όμως ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να επιτύχει μια δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών.

Επίσης  η κυβέρνηση ενέκρινε μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας.

Σημειώνεται ότι τα νέα μέτρα λιτότητας είχαν ήδη λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χθες σε τεχνικό επίπεδο.

Ωστόσο ο  Γκάσπαρ επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση ακύρωσε την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων, μέτρο που εξώθησε εκατοντάδες χιλιάδες Πορτογάλους να βγουν στους δρόμους και να διαμαρτυρηθούν.

Επιπλέον η κυβέρνηση υπαναχώρησε από το μέτρο που προέβλεπε την κατάργηση του επιδόματος αδείας των εργαζόμενων.

Υπενθυμίζεται ότι η  ΕΕ και το ΔΝΤ, που παρείχαν στην Πορτογαλία δάνειο αξίας 78 δισ. ευρώ το 2011, καθοδηγούν την οικονομική πολιτική της κυβέρνηση του συντηρητικού Πέδρου Πάσους Κοέλιου. Η κυβέρνηση ακολουθεί τις επιταγές τους, μειώνοντας τις κοινωνικές δαπάνες και τους μισθούς και αυξάνοντας τους φόρους.

Δυστυχώς όμως τα εφαρμοζόμενα  μέτρα έως τώρα αποτυγχάνουν να βγάλουν την Πορτογαλία από την κρίση, καθώς η ύφεση εξακολουθεί να βαθαίνει, ενώ η  ανεργία έχει φθάσει το 15% του ενεργού εργατικού δυναμικού. Φέτος το έλλειμμα αναμένεται περίπου να ανέλθει στο 5% του ΑΕΠ (ήταν 6,8% στο τέλος του πρώτου εξαμήνου) και αναμένεται το 2013 του χρόνου να υποχωρήσει στο 4,5% του ΑΕΠ. Η Λισαβόνα καλείται να το μειώσει στο 2,5% το 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα