Ευρώ, συμμαχίες, διαγραφές και εκλογή προέδρου

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» είναι το κυρίαρχο πολιτικό επίδικο του πρώτου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, που ξεκινά σήμερα και ολοκληρώνεται την Κυριακή. Ο Αλέξης Τσίπρας και η προεδρική πλειοψηφία, αλλά και όλα τα στελέχη του «οικονομικού επιτελείου» της αξιωματικής αντιπολίτευσης περιγράφουν μία λύση

«εκτός Μνημονίων, αλλά εντός ευρώ». Παράλληλα, την περασμένη εβδομάδα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενέταξε στο δημόσιο λόγο του και εμφανώς συγκρουσιακά στοιχεία ως προς την τρόικα, αφού δεσμεύθηκε για «πάγωμα» αποπληρωμής τόκων για τέσσερα χρόνια, προκειμένου η ενδεχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς να εξοικονομήσει 25 δισ. ευρώ για την ανασυγκρότηση της οικονομίας και τη χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους.

Πάντως, η εσωκομματική αντιπολίτευση, δηλαδή η «Αριστερή Πλατφόρμα» των Λαφαζάνη-Νταβανέλου δεν αρκείται στα 25 δισ. Αντιθέτως, αμφότεροι οι επικεφαλής της μειοψηφίας αρθρογράφησαν τα τελευταία 24ωρα υπέρ της ρήξης με την Ευρωζώνη, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, μάλιστα, να σημειώνει ότι «η Ευρωζώνη δεν είναι το τέλος της Ιστορίας». Εκτιμάται ότι η μειοψηφία θα δώσει σκληρή μάχη προκειμένου να περιληφθούν στο κείμενο της πολιτικής απόφασης «ευρύχωρες» διατυπώσεις που να καλύπτουν όλα τα ενδεχόμενα. Ωστόσο, το αν η «Αριστερή Πλατφόρμα» θα αποφασίσει να καταθέσει προς ψηφοφορία «κόντρα εισήγηση» ή όχι δεν έχει ακόμη καταστεί σαφές και προφανώς θα εξαρτηθεί από τους τελικούς συσχετισμούς που θα έχει στο σώμα των 3.500 περίπου συνέδρων. Παράλληλα, με την ιδέα αποχώρησης από την Ευρωζώνη συνεχίζει να φλερτάρει και το ΔΗΚΚΙ, αλλά και η ΚΕΔΑ του Γιάννη Θεωνά, σε αντίθεση με τον Μανόλη Γλέζο που στηρίζει -σ’ αυτό το θέμα- τη γραμμή της πλειοψηφίας και έχει διαμηνύσει δημοσίως ότι «δεν χαρίζουμε στη Μέρκελ την Ευρώπη».

Πολιτική συμμαχιών

Τα ίδια μέτωπα συναντώνται και σε ό,τι αφορά την πολιτική συμμαχιών του κόμματος. Ο Αλέξης Τσίπρας, σε δημόσιες τοποθετήσεις του, δεν έχει αποκλείσει συνεργασία ούτε με τη ΔΗΜΑΡ, ούτε με το ΠΑΣΟΚ («αν απαγκιστρωθεί από το Μνημόνιο») ούτε με τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου. Ωστόσο, η πλευρά Λαφαζάνη-Νταβανέλου -αλλά και ανεξάρτητες φωνές, όπως η βουλευτής Σοφία Σακοράφα- ζητούν πολιτική συμμαχιών αποκλειστικά στραμμένη προς τα αριστερά: δηλαδή, προς το ΚΚΕ την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και άλλες οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Η συγκεκριμένη πολιτική διαφορά, πάντως αναμένεται να ξεπεραστεί με μία σαφή διατύπωση στο κείμενο των Θέσεων, με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα εγγυάται ότι αν έρθει πρώτο κόμμα, τότε θα σχηματίσει κυβέρνηση της Αριστεράς και η πολιτική της θα είναι «αριστερή πολιτική».

Οργανωτικά θέματα

Τη δική τους αξία έχουν συγκεκριμένες οργανωτικές διαφωνίες, με σαφή, ωστόσο, πολιτική σημασία. Οι «ρεαλιστές» της Κουμουνδούρου (Παπαδημούλης, Δούρου, κ.α.), αλλά και πολλοί «προεδρικοί» τάσσονται υπέρ της πρόβλεψης διαγραφών στο νέο καταστατικό του νέου κόμματος. Το συγκεκριμένο σενάριο αποτελεί «κόκκινο πανί» για την «Αριστερή Πλατφόρμα», ωστόσο συνομιλητές του Αλέξη Τσίπρα προϊδεάζουν ότι σχετική πρόβλεψη θα υπάρχει. Μάλιστα, στο προσχέδιο του καταστατικού έχει ήδη περιληφθεί πρόβλεψη για διαγραφές, που δε θα αφορούν σε πολιτική διαφωνία αλλά σε «συμπεριφορά που επανειλημμένως αγνοεί το καταστατικό και τις συλλογικές αξίες του ΣΥΡΙΖΑ».

Τέλος, η «Αριστερή Πλατφόρμα» επιμένει και ως προς την ανάγκη «όπισθεν ολοταχώς» αναφορικά με την εκλογή προέδρου -να γίνεται, δηλαδή, από την Κεντρική Επιτροπή όπως στο ΚΚΕ. Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας δεν συζητεί καν το συγκεκριμένο ενδεχόμενο και σ’ αυτό το θέμα αναμένεται να συγκρουστεί καθαρά με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη και τον Αντώνη Νταβανέλο, ζητώντας να στηριχθεί η πρότασή του για εκλογή προέδρου από το Συνέδριο του κόμματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα