ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ… ΤΡΟΪΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

08:50 5/7/2012 - Πηγή: Matrix24

Ορκίζεται και αμέσως φεύγει για το γραφείο του όπου και θα δει τους επικεφαλής της τρόικα ο νέος υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας: Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Μάικλ Μορς έρχονται με άγριες διαθέσεις θεωρώντας ότι η Ελλάδα έχει αποτύχει. Θρίλερ με τα ταμειακά διαθέσιμα.  Κρίσιμο Eurogroup την Δευτέρα.
Του Βαγγέλη Δουράκη

Δεν

θα χαριστούν στον Γιάννη Στουρνάρα, οι επικεφαλής της τρόικα. Όπως διεμήνυαν ανώνυμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι -λίγο πριν καταφθάσουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των πιστωτών μας- είναι δεδομένο ότι η Ελλάδα έχει αποτύχει στο σκέλος εφαρμογής των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Και μάλιστα τόνιζαν με έμφαση ότι «οι Έλληνες συνεχίζουν να κάνουν παράπονα πως το πρόγραμμα είναι λάθος και δεν μπορεί να εφαρμοστεί, όταν άλλες χώρες με παρόμοια προγράμματα σημειώνουν σαφή πρόοδο».

Λίγο νωρίτερα προειδοποιητική βολή είχε ρίξει και η Κριστίν Λαγκάρντ που από την πλευρά της φαινόταν να κλείνει κάθε ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης ή επαναδιαπραγμάτευσης με την Αθήνα .

Όπως και να έχει τα τεχνικά κλιμάκια των πιστωτών μας επισκέφτηκαν το γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων: «Σκανάρουν» έσοδα, δαπάνες, χρέη του δημοσίου, το βάθος της ύφεσης και την πορεία κάθε διαρθρωτικής αλλαγής.
Οι επικεφαλής της τρόικα με την άφιξή τους στην ελληνική πρωτεύουσα θα παραλάβουν τους φακέλους που ετοιμάζουν τα τεχνικά κλιμάκια και στις συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό και μέλη του υπουργικού συμβουλίου, ουσιαστικά θα τσεκάρουν εάν είναι .. εφικτές οποιεσδήποτε διαφοροποιήσεις στο μνημόνιο..

Τόμσεν, Μόρς και Μαζούχ θα μείνουν το πολύ μέχρι το Σάββατο στην Αθήνα και κατόπιν η άποψή τους για την κατάσταση της οικονομίας θα ακουστεί την Δευτέρα, στις Βρυξέλλες, στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης . Εκεί θα βρεθεί και Γιάννης Στουρνάρας από ελληνικής πλευράς και από τις συζητήσεις που θα γίνουν θα κριθεί η συνέχεια…

Η τρόικα θα επανακάμψει στην Αθήνα στις 24 Ιουλίου για να ξεκινήσει έναν τελευταίο γύρο διαβουλεύσεων πριν ολοκληρώσουν το έργο της.

Σε κάθε περίπτωση από την αξιολόγηση θα εξαρτηθεί η εκταμίευση των επόμενων δόσεων του δανείου που όπως φαίνεται δεν θα έρθουν –εάν ακολουθηθεί πιστά η διαδικασία- πριν από τα τέλη Αυγούστου.

Στις 20 Αυγούστου όμως λήγει και θα πρέπει να πληρωθεί ομόλογο ύψους 3,26 δισ. ευρώ, που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Επίσης, πρέπει να καταβληθούν τόκοι 512 εκατ. ευρώ. Αυτά τα ποσά δεν μπορεί να τα καλύψει μόνη της η Ελλάδα, καθώς τα ταμειακά διαθέσιμα θα έχουν εξαντληθεί, λόγω των αστοχιών στην εκτέλεση του προϋπολογισμού και κυρίως της υστέρησης των εσόδων από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές και των υπερβάσεων σε κάποιες κατηγορίες δαπανών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου, ακόμη κι αν τον Αύγουστο καταβάλλονταν κανονικά η δόση των 7,5 δισ. ευρώ, το Δημόσιο Ταμείο θα ήταν και πάλι ελλειμματικό κατά 860 εκατ. ευρώ και θα καλυπτόταν προσωρινά με χρήματα από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας,

Keywords
Τυχαία Θέματα