Επόμενος… σταθμός για την Αθήνα η 21η Ιανουαρίου

08:12 3/1/2013 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προσδιόρισε ως άμεση προτεραιότητα την ψήφιση του φορολογικού, την επόμενη εβδομάδα και αναμένεται να ψηφιστεί έως τις 11 Ιανουαρίου. Στις προαπαιτούμενες δράσεις του Ιανουαρίου περιλαμβάνεται και η έγκριση της αύξησης των τιμολογίων της ΔΕΗ. Εφόσον, αυτές οι δύο δράσεις ολοκληρωθούν, τότε η τρόικα

θα δώσει το “πράσινο φως” για την εκταμίευση των 9,2 δισ. ευρώ, που αποτελούν τη δόση του τρέχοντος μήνα.

Στο οικονομικό επιτελείο επικρατεί «οργασμός», καθώς την ερχόμενη Δευτέρα 7 Ιανουαρίου, αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και το νομοσχέδιο με το οποίο θα κυρώνονται οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που πέρασε η κυβέρνηση τον τελευταίο ενάμισι μήνα για να καλύψει τα προηγούμενα προαπαιτούμενα.

Ταυτόχρονα, όμως, ξεκινάει και η προετοιμασία για τις δράσεις του επόμενου διμήνου. Τον Φεβρουάριο (19 ή 26 του μηνός) θα ξεκινήσει ο τριμηνιαίος έλεγχος της τρόικας για την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου, ενώ τον Μάρτιο θα πρέπει η κυβέρνηση να έχει έτοιμο το σχέδιο για τις αποχωρήσεις των υπαλλήλων από το Δημόσιο σε τριμηνιαία βάση έως το τέλος του 2014.

Το επόμενο μεγάλο στοίχημα θα είναι η κατάρτιση και ψήφιση του «μεγάλου φορολογικού» μέσα στην άνοιξη. Όπως δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας θα συσταθεί ομάδα εργασίας για το «μάξι» φορολογικό που θα κατατεθεί Απρίλιο – Μάιο και σε αυτό θα συμπεριληφθούν διατάξεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τις αλλαγές στο διοικητικό κομμάτι του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι με τις συγχωνεύσεις των εφοριών εξοικονομείται ανθρώπινο δυναμικό, το οποίο πρέπει να επικεντρωθεί στους ελέγχους, που είναι το μεγάλο ζητούμενο σήμερα.

Ο υπουργός Οικονομικών άλλωστε γνωρίζει πολύ καλά ότι η τρόικα δεν θα δεχτεί άλλες καθυστερήσεις και αστοχίες στο σκέλος του περιορισμού της φοροδιαφυγής.

Πάντως, ο Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha989, εκτίμησε ότι το 2013 έχει όλες τις προϋποθέσεις να πάει καλύτερα από το 2012 και να δούμε – για πρώτη φορά – στοιχεία ανάκαμψης μετά το δεύτερο εξάμηνο το 2013. «Παραμένω αισιόδοξος – αν και επιφυλακτικός» δήλωσε και ανέφερε ότι φέτος «θέλουμε να πάρουμε μια αναπτυξιακή πρωτοβουλία, να δούμε πώς θέλουμε να είναι η Ελλάδα το 2020 ή το 2025 και με τι μέσα θα πάμε εκεί που επιδιώκουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα