Επιμένουν οι φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές στο Κίεβο

Οι διαδηλωτές που διαμαρτύρονται για τη διακοπή της διαδικασίας προσέγγισης της Ουκρανίας στην ΕΕ αναγκάστηκαν να μείνουν πίσω από τις ταινίες ασφαλείας της αστυνομίας φωνάζοντας συνθήματα, όπως «Ντροπή!» και «Παραίτηση!». Ζητούν την απομάκρυνση του πρωθυπουργού Μίκολα Αζάροφ και του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς. Δύναμη εκατό αστυνομικών έχει αναπτυχθεί στην πλατεία για να εγγυηθεί την ασφάλεια.

Είναι η πρώτη συνεδρίαση της ουκρανικής κυβέρνησης μετά την επίδειξη ισχύος της αντιπολίτευσης που κινητοποίησε

τουλάχιστον 100.000 διαδηλωτές στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου και δεκάδες χιλιάδες σε άλλες πόλεις.

Συγκρούσεις με τις δυνάμεις της τάξης που σημειώθηκαν στο περιθώριο της εν λόγω κινητοποίησης προκάλεσαν τον τραυματισμό τουλάχιστον 100 ανθρώπων, ανάμεσά τους και δημοσιογράφων από διάφορα δίκτυα. Την προηγουμένη, οι δυνάμεις καταστολής είχαν εκκενώσει με τη βία την πλατεία Ανεξαρτησίας, που είχε καταλάβει εδώ και αρκετές ημέρες η αντιπολίτευση, προκαλώντας τον τραυματισμό 30 ανθρώπων.

Οι ουκρανικές αρχές παραδέχτηκαν την χρήση υπερβολικής βίας της αστυνομίας και ο διοικητής της αστυνομίας εξαναγκάσθηκε σε παραίτηση μετά την επιχείρηση αυτή, η οποία ενίσχυσε την κινητοποίηση των μελών της αντιπολίτευσης. Η ουκρανική κυβέρνηση εγκατέλειψε ξαφνικά στα τέλη Νοεμβρίου την υπογραφή της συμφωνίας σύνδεσης με την ΕΕ, η οποία προετοιμαζόταν επί μήνες, στρεφόμενες και πάλι προς τη Ρωσία. Η στροφή αυτή προκάλεσε τις διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης και πρωτοφανείς κινητοποιήσεις μετά την φιλο-δυτική πορτοκαλί επανάσταση του 2004.

Υπό την πίεση των διαδηλωτών και των ηγετών της αντιπολίτευσης, μεταξύ τους ο πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Αρσένι Γιάτσνιουκ και ο εθνικιστής Ολεγκ Τιαγκνίμποκ, το κοινοβούλιο περιέλαβε στην ημερήσια διάταξη την πρόταση μομφής κατά του Αζάροφ και της κυβέρνησής του, η οποία απορρίφθηκε. Η αντιπολίτευση τους κατηγορεί ότι ευθύνονται προσωπικά για την αστυνομική βία κατά των διαδηλωτών και ότι πούλησαν την Ουκρανία στη Ρωσία. Μια άλλη ουκρανική αντιπροσωπεία αναμένεται σήμερα στη Μόσχα για συνομιλίες για την στρατηγική συνεργασία με τη Ρωσία.

Keywords
Τυχαία Θέματα