Δεν εξαιρούνται οι γιατροί από τη διαθεσιμότητα – Εξετάζουν συνέχιση της απεργίας

Μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1, συνέχισε να προκαλεί τους γιατρούς, υποστηρίζοντας ότι δεν έδειξαν την απαιτούμενη ευαισθησία να εξαιρέσουν από την απεργία τους Γιατρούς των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος στις επιτροπές.

Αυτό που δεν είπε βέβαια ο υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης είναι ότι

η ταλαιπωρία των αναπήρων στις συγκεκριμένες επιτροπές είναι εδώ και σχεδόν δυο χρόνια, με χιλιάδες ΑμΕΑ να περιμένουν χωρίς επίδομα ή σύνταξη (για επανεξέταση) πάνω από 12 μήνες, τους περισσότερους από τους οποίους δεν απεργούν οι γιατροί…

Χαρακτηριστικά, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε «Εμείς προτείναμε έναν μήνα μορατόριουμ. Η απάντηση είναι όχι και, μάλιστα, τους ζητήσαμε ως ένδειξη καλής θέλησης εκ μέρους τους, να μας δώσουν γιατρούς μόνο για τα ΚΕΠΑ, για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος με τις Επιτροπές του υπουργείου Εργασίας και αρνήθηκαν να τους αφήσουν να πάνε στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Δεν είχαν την ευαισθησία να πούνε ότι σε αυτούς τους ανθρώπους που είναι οι πιο αδύναμοι της κοινωνίας μας δεν πειράζει, δεν θα ηττηθεί το συνδικαλιστικό κίνημα, αν άφηναν πέντε γιατρούς την ημέρα να πηγαίνουν εκεί, για να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος στις ουρές. Σας πληροφορώ ότι ούτε αυτό δεν δέχτηκαν».

Στη συνέχεια ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι αν συνεχιστεί η απεργία και μετά τις 9 Δεκεμβρίου, το υπουργείο «θα βρει τη λύση».

«Ως υπουργείο τους καλέσαμε σε διάλογο, δώσαμε ένα μήνα μορατόριουμ για να γίνει ο διάλογος με καθαρά χαρτιά, τους είπαμε αυτοί που είναι πάνω από κάποια ηλικία να τους κρατήσουμε για να μην βρεθούν οι άνθρωποι ξαφνικά σε δυσκολίες. Όλα αυτά απερρίφθησαν από τους συνδικαλιστές οι οποίοι αρνήθηκαν ακόμη και να στείλουν γιατρούς στα ΚΕΠΑ, με μοναδικό αίτημα να υπογραφεί από το υπουργείο ένα χαρτί που να τους εξαιρεί από το νόμο», σημείωσε και πρόσθεσε: «εγώ χαρτί που θα υπογράψω για να πω ο τάδε εξαιρείται του νόμου δεν υπάρχει περίπτωση».

Μάλιστα, ο κ. Γεωργιάδης παίρνει πίσω και τις προτάσεις του υπουργείου, για πάγωμα των διαδικασιών ένα μήνα, υποστηρίζοντας ότι είχαν ως προϋπόθεση να λυθεί η απεργία, οπότε τώρα, δεν ισχύουν.

Προς συνέχιση της απεργίας

Εντωμεταξύ, τη συνέχιση της απεργίας αναμένεται να εισηγηθούν σήμερα οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ στη διάρκεια της συνεδρίασης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού (ΠΟΣΕΥΠ) – ΕΟΠΥΥ.
Και η χθεσινή συνάντηση στον ΟΜΕΔ με τον υφυπουργό Αντώνη Μπέζα και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Δημήτρη Κοντό, απέβη άκαρπη και όπως όλα δείχνουν οι γιατροί θα συνεχίσουν τις απεργίες έως τις 16 Δεκεμβρίου.

Έκτακτα μέτρα από το υπουργείο

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας προχωρούν σε έκτακτα μέτρα εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων.

Ένα από τα μέτρα που προωθείται αφορά στη διεύρυνση του αριθμού των επισκέψεων των ασφαλισμένων προς τους ιδιώτες γιατρούς. Μέχρι σήμερα, οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιδιώτες γιατροί έχουν «πλαφόν» επισκέψεων στις 200 το μήνα και ο Οργανισμός για να αποσυμφορήσει το σύστημα θα αυξήσει τον αριθμό σε 300 επισκέψεις τον μήνα.

Παράλληλα, εξετάζεται το μέτρο της συνταγογράφησης και από τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων εκτός από τα Κέντρα Υγείας, κάτι που όμως, προκαλεί αντιδράσεις από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, που αρνούνται να γίνουν απεργοσπαστικός μηχανισμός στην απεργία των συναδέλφων τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα