Επιχείρηση «συσπείρωση» από τον Βενιζέλο

Στην αυριανή συνεδρίαση της ΚΟ ο Ευάγγελος Βενιζέλος θα εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα προσωπικά, κατηγορώντας τον μεταξύ άλλων για πρόσκληση σε αποστασία, επιδιώκοντας την ομόφωνη αντίδραση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο κάλεσμά του. Με τον τρόπο αυτό, ευελπιστεί να εξασφαλίσει και

ένα μίνιμουμ συναίνεσης από τους βουλευτές του, ώστε να μην υπάρξουν νέες αποσκιρτήσεις στις αμέσως επόμενες έστω ψηφοφορίες στη Βουλή (από τον νέο φόρο ακινήτων, ως τους πλειστηριασμούς, κυρίως δε τον προϋπολογισμό), στις οποίες και ‘ποντάρει’ κατά κόρον ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω της κρισιμότητάς τους.

Χθες, πάντως, κάποιες ενδείξεις μίας πρώτης συσπείρωσης υπήρξαν, αφού τη σκληρή δήλωση-απάντηση του Ευάγγελου Βενιζέλου περί «πρόσκλησης σε αποστασία», χαιρέτισαν με τον τρόπο τους υπουργοί, βουλευτές –μεταξύ των οποίων και κάποιοι εκ των γνωστών ως ‘διαφωνούντων’- και στελέχη του κόμματος.

Για αίτημα Τσίπρα να υπάρξει αποστασία από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, αλλά και για ανευθυνότητα και έλλειψη ήθους μίλησε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης, περιγράφοντας με τις ίδιες λέξεις με τον Ευάγγελο Βενιζέλο την τακτική του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπως την ερμήνευσαν στο ΠΑΣΟΚ, διαβάζοντας το πρώτο μέρος της συνέντευξής του στην «Αυγή». Ο κ.Μανιάτης, θύμισε μάλιστα ότι πριν από λίγες μέρες, το κορυφαίο θεσμικό όργανο της Δημοκρατίας αποφάσισε ότι στηρίζει την κυβέρνηση με κοινοβουλευτική πλειοψηφία και λίγες μέρες αργότερα από την πλευρά της αξιωματικής αντιπόλιτευσης γίνεται προσπάθεια να αποχωρήσουν βουλευτές από ένα από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία, αφήνοντας να εννοηθεί πως η ‘πρόσκλησή’ του αυτή συνδέεται με την αποτυχία του να ανατρέψει την κυβέρνηση μέσα από την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της.

Στο ίδιο μοτίβο, για ‘πλήρη ανευθυνότητα’ και κίνηση πέραν από τα όρια της πολιτικής ηθικής και ορθότητας μίλησε η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου. Χρησιμοποίησε δε και εκείνη τα λόγια του Ευάγγελου
Βενιζέλου για να περιγράψει τον ΣΥΡΙΖΑ ως ένα «κόμμα συγκυρίας» και όχι μία παράταξη. «Έχει περονικού τύπου χαρακτηριστικά και είναι περισσότερο κόμμα λαϊκισμού», είπε.

Και αν οι δύο τους είναι υπουργοί και δεν θα μπορούσαν πιθανώς να κάνουν διαφορετικά, ιδιαίτερης σημασίας θεωρείται η παρέμβαση του Θάνου Μωραΐτη, εκ των διαφωνούντων και μάλιστα εντόνως το τελευταίο διάστημα με την κυβερνητική πολιτική, βουλευτών. «Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ανάγκη ούτε ‘υποδείξεων’ ούτε ‘υψηλής προστασίας’ από κανέναν. Τα σενάρια αποστασίας δεν αφορούν (νυν και πρώην) βουλευτές οι οποίοι με τεράστιο πολιτικό κόστος αναλαμβάνουν την ευθύνη τους για την χώρα από το 2009, κάθε μέρα και με κάθε τρόπο. Το έκαναν συνειδητά, άμεσα, πάντοτε και δεν χρειάστηκαν ούτε Ζάππεια, ούτε ταξίδια στο Τέξας», έγραψε, αφήνοντας αιχμές και προς τα αριστερά αλλά και προς τα δεξιά του ΠΑΣΟΚ, στον Αλέξη Τσίπρα και τον Αντώνη Σαμαρά αντίστοιχα. «Τα σενάρια αφορούν αποκλειστικά τους διακινητές τους. Όσους δεν έχουν καμία πρόταση για την χώρα, αλλά και όσους βολεύονται στον μνημονιακό αυτόματο πιλότο», συνέχισε αναρτώντας μάλιστα στα social media μονταρισμένο βίντεο με ομιλία του ως γραμματέας της Νεολαίας του ΠΑΣΟΚ το πάλαι ποτέ και ως βουλευτής του προ ημερών στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ. Με αυτό τον τρόπο βεβαίως, απάντησε και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ σε όσους διακινούν και από εκεί διαφόρων ειδών σενάρια.

Για ‘στρατηγικό αδιέξοδο’ του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και «απροκάλυπτη και αγοραία πρόσκληση αποστασίας», μίλησε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Τομέα Επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Καρύδης. Την ίδια ώρα, ηχηρή απάντηση από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής για αύριο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, ενώ στο παρασκήνιο, έτοιμοι να αντιδράσουν φέρονται και άλλοι ‘διαφωνούντες βουλευτές’ του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ των οποίων «πρωτοκλασάτοι υπουργοί» στο παρελθόν, όπως ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Στην πραγματικότητα, πάντως, η ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη δεν εφησυχάζει. Η έντονη κινητικότητα που παρατηρείται στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ, με ακόμα και μεσαία στελέχη να διαφοροποιούνται ανοιχτά, προκαλεί έντονη ανησυχία, δεδομένης και της αδιαλλαξίας της τρόικα σε σειρά υπαρξιακών αιτημάτων της κυβέρνησης, που δεν αποκλείεται να φέρει ακόμα και ρήξη. Έτσι, εντείνεται ο προβληματισμός των στελεχών που επιχειρούν τώρα να αναδείξουν την ανάγκη ύπαρξης ενός ενιαίου κέντρου υπό τον Ευάγγελο Βενιζέλο, προς αποφυγίν νέων κρουσμάτων αποσταθεροποίησης του κόμματος σε τυχόν νέα μέτρα, που ως τώρα πάντως ξορκίζει συνολικά η κυβέρνηση…

Keywords
Τυχαία Θέματα