«Επιχείρηση-διεθνές προφίλ» για Τσίπρα

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Στο επιτελείο του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ αξιολογούν ως πολύ σημαντική τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την πρόεδρο της Βραζιλίας, Ντίλμα Ρούσεφ, παρά την πολιτική σύγκρουση που προκάλεσε αυτή μεταξύ της κυβέρνησης, του ΠΑΣΟΚ και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μάλιστα, πηγές της Κουμουνδούρου θυμίζουν ότι η Βραζιλία είναι η 5η οικονομία

στον κόσμο, ότι κατέχει θέση στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ και μετέχει στους G20. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι «αποδεικνύεται πως η χώρα χρειάζεται πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική», την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, συνεχίζει να κατηγορεί την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ως «μερκελιστές».

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες του matrix24.gr, η συνάντηση με την πρόεδρο της Βραζιλίας δεν ήταν δεδομένη, αλλά επετεύχθη –έστω και εκτός πρωτοκόλλου, με ανεπίσημο χαρακτήρα, δηλαδή- μετά την παρέμβαση του προκατόχου της, Ιγνάσιο Λούλα Ντα Σίλβα, ο οποίος είχε συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα ένα 24ωρο νωρίτερα.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και το κλιμάκιο του κόμματος που τον συνοδεύει βρίσκονται από χθες το βράδυ ήδη στην πρωτεύουσα της Αργεντινής, το Μπουένος Άιρες, όπου αναμένεται από αύριο μπαράζ συναντήσεων. Κατά πληροφορίες, ως τώρα συνάντηση με την πρόεδρο της Αργεντινής, Κριστίνα Κίρχνερ δεν έχει προγραμματιστεί. Ωστόσο, με δεδομένο ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα έχει επαφές με την ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Στην Κουμουνδούρου δίνουν μεγάλη σημασία στην περιοδεία Τσίπρα στην Αργεντινή, καθώς η χώρα βίωσε σχετικά πρόσφατα –το 2001- την εθνική καταστροφή μιας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας, η οποία βύθισε την κοινωνία και την οικονομία της στο χάος επί μακρόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα