ΕΠΑΝΕΝΑΡΞΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΩΝ ΙΡΑΝ – ΟΗΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Στα μέσα Μαΐου θα ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες μεταξύ της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) του ΟΗΕ και του Ιράν, αναφορικά με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, σύμφωνα με ανακοίνωση του εκπροσώπου του διεθνούς οργανισμού.

Η Τζιλ Τιούντορ, εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ, δήλωσε ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στις 14 και 15 Μαϊου στην έδρα της ιρανικής διπλωματικής αποστολής στη Βιένη.

“Στόχος

είναι να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις οι οποίες ξεκίνησαν στις αρχές του χρόνου”, αναφέρει η Τιούντορ.

Τόσο οι ΗΠΑ όσο και οι σύμμαχοί της πιστεύουν ότι το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης για την παραγωγή ενέργειας είναι η πρόφαση για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας, κάτι που το Ιράν αρνείται.

Η Τεχεράνη επιμένει ότι οι δραστηριότητές της έχουν μόνο πολιτικό σκοπό και έχει αρνηθεί να σταματήσει τον εμπλουτισμό ουρανίου, παρά τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί.

Ο Ιρανός εκπρόσωπος στην ΙΑΕΑ ανέφερε ότι  η απόφαση της Τεχεράνης να ξεκινήσει και πάλι τις διαπραγματεύσεις «δείχνει την ειρηνική φύση όλων των πυρηνικών της δραστηριοτήτων και ταυτόχρονα ότι οι ισχυρισμοί κατά του Ιράν είναι αβάσιμοι».

Σημειώνεται ότι το  Ιράν έχει επίσης ξεκινήσει εκ νέου τις διαπραγματεύσεις με τις έξι παγκόσμιες δυνάμεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα και οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν ξανά στη Βαγδάτη στις 23 Μαϊου.

Keywords
Τυχαία Θέματα