Εντατικός έλεγχος τιμών

08:19 5/8/2013 - Πηγή: Matrix24

Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής μπαίνουν από σήμερα και τα προληπτικά συνεργεία ελέγχουν που συστάθηκαν με σκοπό να ελέγξουν εάν τα καταστήματα εστίασης εκδίδουν αποδείξεις μετά και την πρόσφατη μείωση του ΦΠΑ στο 13%. Το μοναδικό όπλο που έχει το υπουργείο Οικονομικών θα χρησιμοποιηθεί κυρίως εναντίων εκείνων που δεν προχώρησαν στη μείωση των τιμών των προϊόντων που προσφέρουν. Έτσι τα εστιατόρια που διατηρούν τις τιμές στα ίδια επίπεδα και πριν την

1η Αυγούστου όπου ο ΦΠΑ ήταν στο 23% θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα, και εφόσον διαπιστωθούν παραβάσεις οι ελεγκτές θα έχουν το δικαίωμα να κλείσουν το κατάστημα από 3 έως 30 μέρες ανάλογα με την παράβαση.

Τα προληπτικά συνεργεία ελέγχου συστήνονται σε όλη την επικράτεια μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα λειτουργούν πέραν του ωραρίου λειτουργίας των εφοριών.

Ειδικότερα η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών έχει ως εξής:

Διενέργεια προληπτικών ελέγχων.

1. Τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων από υπαλλήλους των Δ.Ο.Υ. πέραν του ωραρίου λειτουργίας αυτών και μέχρι την ώρα 10 μ.μ. καθώς και τις μη εργάσιμες ημέρες στη χωρική τους αρμοδιότητα κατά το χρονικό διάστημα από 1-8-13 έως 30-9-2013. Στις περιπτώσεις που έχει καταργηθεί ή ανασταλεί η λειτουργία Τμήματος Ελέγχου ή Γραφείου Ελέγχου Δ.Ο.Υ. οι ως άνω έλεγχοι διενεργούνται από τις Δ.Ο.Υ. στις οποίες έχει μεταφερθεί η αρμοδιότητα ελέγχου.

2. Με ευθύνη και εποπτεία των Προϊσταμένων των Δ.Ο.Υ. ή των νόμιμων Αναπληρωτών τους σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος αυτών συγκροτούνται διμελή Συνεργεία υπαλλήλων για τη διενέργεια των ανωτέρω ελέγχων μέχρι τρείς (3) φορές την εβδομάδα και σε ημέρες, ώρες και περιοχή που θα ορίζονται με την εντολή ελέγχου. Η υπερωριακή αποζημίωση ανά υπάλληλο δεν δύναται να υπερβαίνει τις είκοσι (20) ώρες μηνιαίως. Οι έλεγχοι διενεργούνται με την άμεση εποπτεία των Προϊσταμένων των Δ.Ο.Υ. ή των νόμιμων Αναπληρωτών τους.

3. Κατά παρέκκλιση της διαδικασίας που ορίζεται στην ΠΟΛ 1178/2011, οι ανωτέρω έλεγχοι διενεργούνται κατόπιν χειρόγραφης εντολής ελέγχου του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή του νόμιμου Αναπληρωτή του. Σε περίπτωση που διαπιστώνονται παραβάσεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών θα εκδίδεται και θα επιδίδεται σχετικό Υ.Σ.Ε. και θα συντάσσεται η οικεία Έκθεση Ελέγχου. Η εν λόγω Έκθεση θα υπογράφεται από τους υπαλλήλους μέλη του Συνεργείου και θα θεωρείται από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. ή τον νόμιμο Αναπληρωτή του.

4. Έργο των Συνεργείων αυτών είναι η διενέργεια προληπτικών ελέγχων για τη διαπίστωση εφαρμογής των διατάξεων της Υποπαραγράφου Ε του ν.4093/2012, του ν.2859/2000, όπως ισχύει, καθώς και του ν.2238/1994, όπως ισχύει.

4 α. Οι ως άνω έλεγχοι θα διενεργούνται στις περιοχές με υψηλή παραβατικότητα των νομαρχιών Αθηνών, Πειραιά, Δυτ. Αττικής, Ανατ. Αττικής, Βοιωτίας, Αιτωλοακαρνανίας, Ευρυτανίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Καρδίτσας, Λάρισας, Μαγνησίας, Τρικάλων, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Καστοριάς, Κιλκίς, Γρεβενών, Κοζάνης, Πέλλης, Πιερίας, Φλώρινας, Χαλκιδικής, Δράμας, Έβρου, Καβάλας, Ξάνθης, Ροδόπης, Σερρών, Άρτας, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Πρεβέζης, Κυκλάδων, Λέσβου, Σάμου, Χίου, Δωδεκανήσων, Ηρακλείου, Λασιθίου, Ρεθύμνου, Χανίων, Ζακύνθου, Κέρκυρας, Κεφαλληνίας, Λευκάδας από τις χωρικά αρμόδιες ΔΟΥ.

5. Για τους υπαλλήλους των Δ.Ο.Υ. που θα μετακινηθούν εκτός ή εντός νομού για διενέργεια προληπτικών ελέγχων, θα εκδίδεται από την αρμόδια Δ/νση Προσωπικού Δ.Ο.Υ., εντολή μετακίνησης εκτός έδρας για κάλυψη των εξόδων τους.

6. Με μέριμνα των Προϊσταμένων των Δ.Ο.Υ. ή των νόμιμων Αναπληρωτών τους τα συνολικά μηνιαία αποτελέσματα για τους φορολογουμένους θα καταχωρούνται στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://10.16.5.22, επιλέγοντας τη Διεύθυνση Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Τμήμα Αʼ Στατιστικής ανάλυσης και μέτρησης επιδόσεων και στη συνέχεια «Συνεργεία Προληπτικού Ελέγχου». Η καταχώρηση των μηνιαίων στοιχείων θα πρέπει να πραγματοποιείται το αργότερο εντός πέντε εργάσιμων ημερών από τη λήξη του μήνα αναφοράς.

7. Η πληρωμή των μελών των ως άνω Συνεργείων καθώς και του Προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. ή του νόμιμου Αναπληρωτή του θα βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Οικονομικών στον ειδικό φορέα 23120 και ΚΑΕ 0512 και 0711 του οικονομικού έτους 2013.

Keywords
Τυχαία Θέματα