Ενισχύονται με επιπλέον 7 δισ. ευρώ οι μεγάλες Τράπεζες

Τον Ιανουάριο θα προσδιοριστεί το τελικό νούμερο με τα κεφάλαια που θα πρέπει να συγκεντρώσει κάθε τράπεζα στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Την επόμενη εβδομάδα από την δόση των 34 δισ. ευρώ το ΤΧΣ θα λάβει 16 δισ. ευρώ ενώ επιπλέον 7 δισ. θα πιστωθούν στο ταμείο τον προσεχή Ιανουάριο. Με την έλευση και της δόσης του Ιανουαρίου το ταμείο θα έχει στο ταμείο του 50 δισ. ευρώ, δηλαδή ολόκληρο το ποσό που προβλέπεται στο μνημόνιο για την ανακεφαλαιοποίηση

του τραπεζικού συστήματος.

Στελέχη τραπεζών υπογραμμίζουν ότι από τα 16 δις. ευρώ που θα πιστωθούν στο ταμείο την επόμενη εβδομάδα τα 7 δις. θα μοιραστούν στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες : Εθνική, Eurobank, Alpha Bank και Πειραιώς. Με τα κεφάλαια αυτά (συν τα 18 δισ. ευρώ που έχουν ήδη δοθεί), όλες οι μεγάλες τράπεζες θα αποκτήσουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9% και θα ευθυγραμμιστούν με την σχετική απαίτηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το τι ποσό, από τα 7 δισ. ευρώ της ερχόμενη εβδομάδας, αντιστοιχεί η κάθε τράπεζα θα αποτυπωθεί στις 21 Δεκεμβρίου, οπότε θα πρέπει να δημοσιεύσουν τις λογιστικές καταστάσεις του 9μήνου οι τράπεζες. Ωστόσο οι λογιστικές καταστάσεις του 9μήνου δεν θα περιλαμβάνουν το τελικό νούμερο με το οποίο θα «τρέξει» η ανακεφαλαιοποίηση, αλλά μόνο μια πολύ καλή προσέγγιση. Το ΤΧΣ θα μοιράσει επιπλέον 3 δισ. ευρώ στους τέσσερις μεγάλους (ώστε να συμπληρωθούν τα 28 δισ. ευρώ που έχουν υπολογιστεί για τις συστημικές τράπεζες) τον προσεχή Ιανουάριο ωστόσο πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι είναι πιθανό το τελικό ποσό να αυξηθεί ώστε να καλυφθούν οι επιπλέον απώλειες που έχει δημιουργήσει η βαθύτερη ύφεση της οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι η κατανομή των 18 δισ. ευρώ τον περασμένο Μάιο από το ΤΧΣ είχε γίνει ως εξής: 7,43 δισ. ευρώ στην Εθνική Τράπεζα, 3,97 δισ. ευρώ στην Eurobank, 1,9 δισ. ευρώ στην Alpha Bank και 4,7 δισ. ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς.
Στόχος του ΤΧΣ και της κυβέρνησης είναι η ανακεφαλαιοποίηση να προχωρήσει γρήγορα και να ολοκληρωθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό το πρώτο βήμα, που θα ολοκληρωθεί την επόμενη βδομάδα, προβλέπει το ΤΧΣ να διαθέσει προσωρινά τα αναγκαία κεφάλαια στις τέσσερις μεγάλες τράπεζες ώστε να αποκτήσουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9%.

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2013, το ΤΧΣ θα δεσμευτεί ότι θα αναλάβει την υποχρέωση να καλύψει το 100% και άλλων εργαλείων (μετατρέψιμων ομολόγων) που θα αποφασίσει να εκδώσει μια τράπεζα στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης. Το τρίτο και τελευταίο βήμα, προβλέπει μέχρι το τέλος Απριλίου 2013 να έχουν ολοκληρωθεί οι αυξήσεις κεφαλαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα