Πώς και σε ποιούς θα μοιραστεί η δόση «μαμούθ»

Του Βαγγέλη Δουράκη

«Κόβοντας» και κομμάτι των κονδυλίων που θα διοχετεύονταν για εσωτερικές ανάγκες φαίνεται πως χρηματοδοτούν οι πιστωτές μας το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων: Πότε, πως και σε ποιον θα δοθούν τα ποσά της δόσης «μαμούθ» των 52,5 δισ. ευρώ.

Μετά από σχεδόν έξι μήνες ανομβρίας χωρίς ένα ευρώ να έχει εισρεύσει στην ελληνική οικονομία, από τη Δευτέρα και έως και τα τέλη Μαρτίου αποδεσμεύεται από την ευρωζώνη ποσό 49,1 δισ. ευρώ. Εντός του Ιανουαρίου καλώς εχόντων των πραγμάτων το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

θα εγκρίνει το μερίδιό του και το συνολικό ποσό θα διαμορφωθεί στα 52,4 δισ. ευρώ.

Για να καλυφθεί, πάντως, η χρηματοδότηση του προγράμματος επαναγορών, τελικά αποφασίστηκε να αξιοποιηθεί μέρος των δανείων που ήταν προγραμματισμένο να διοχετευτούν για τις ανάγκες του προϋπολογισμού, δεδομένου ότι με βάση τον αρχικό υπολογισμό προκύπτει «κενό» σχεδόν 2,7 δισ. ευρώ.

Όπως και να έχει, σύμφωνα με τον καταμερισμό των κεφαλαίων, όπως αυτός έγινε από τις κοινοτικές και ελληνικές αρχές, τα 49,1 δισ ευρώ που θα παράσχει η Ευρωζώνη στην Ελλάδα θα έρθουν ως εξής:

- Την επόμενη εβδομάδα θα εκταμιευθούν τα 34,3 δισ. ευρώ. Την ερχόμενη Δευτέρα αναμένεται να δοθούν τα 11,3 δισ ευρώ από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των επαναγορών την Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου. Επίσης, μέσα στην εβδομάδα θα εισρεύσουν και 16 δισ ευρώ που αφορούν την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, αλλά και 7 δισ. ευρώ για να εξασφαλιστεί η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και να ξεκινήσει σταδιακά η διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά και όσους έχουν απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου. Να σημειωθεί ότι στις 21 Δεκεμβρίου, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει και 250 εκατ. ευρώ γιατί λήγει ένα από τα ομόλογα που δεν εντάχθηκε στη διαδικασία του PSI.

- Τον Ιανουάριο η Ευρωζώνη θα εκταμιεύσει το ποσό των 9,2 δισ ευρώ, εφόσον η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει τις νέες ρυθμίσεις που θα προβλέπονται στο φορολογικό νομοσχέδιο. Από τα 9,2 δισ ευρώ, τα 7,2 δισ ευρώ έχουν να κάνουν με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Έτσι, μαζί με τα 16 δισ ευρώ του Δεκεμβρίου, συνολικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος θα εκταμιευθούν 23,2 δισ. ευρώ.

- Τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ έχουν να κάνουν κυρίως με την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Ερωτηματικό παραμένει και το εάν η Ελλάδα θα αποπληρώσει στις 11 Ιανουαρίου τα έντοκα γραμμάτια ύψους 3,4 δισ. ευρώ ή εάν θα επιλέξει να τα αναχρηματοδοτήσει με νέα γραμμάτια, εξασφαλίζοντας υψηλότερα επίπεδα ρευστότητας για τα κρατικά ταμεία. Αυτή τη στιγμή το σχέδιο προβλέπει την εξόφληση των γραμματίων αυτών, αλλά από το οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπάρξει νέα μετάθεση της αποπληρωμής τους.

- Τον Φεβρουάριο η Ευρωζώνη αναμένεται να εγκρίνει τη διάθεση δανείου ύψους 2,8 δισ. ευρώ, το οποίο επίσης αναμένεται να διοχετευτεί ως επί το πλείστον για την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου. Επίσης, στις 20 του μήνα λήγουν ελληνικά ομόλογα ύψους 443,3 εκατ. ευρώ που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

- Τον Μάρτιο, έχει σχεδιαστεί η εκταμίευση άλλων 2,8 δισ. ευρώ που θα χρησιμοποιηθούν για την εξόφληση των χρεών του Δημοσίου και για πιθανές ανάγκες του προϋπολογισμού.

Το επόμενο ουσιαστικό κρας-τεστ για την Ελλάδα θα έρθει ξανά τον Μάιο: Η Ελλάδα θα πρέπει να αποπληρώσει δύο ομόλογα συνολικού ύψους 5,6 δισ. ευρώ που βρίσκονται στην ΕΚΤ. Για να έχει στη διάθεσή της το ποσό αυτό εγκαίρως, θα πρέπει να ολοκληρωθεί χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις ο έλεγχος της τρόικας που θα προηγηθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα