ΕΜΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ, ΣΤΗΡΙΖΟΥΝ ΣΑΜΑΡΑ

Μισοάδειο ή μισογεμάτο μπορεί να δει κάποιος το ποτήρι από τη χθεσινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες. Κι όμως, για πρώτη ίσως φορά, ο Αντ. Σαμαράς κατάφερε τα «αδελφά κόμματα» να αφήσουν έστω ένα παράθυρο αλλαγής της ασκούμενης πολιτικής.

Τα σύννεφα της διαπάλης χριστιανοδημοκρατών και σοσιαλιστών στην Ευρώπη, ή όπως προσωποποιούνται στη διελκυστίνδα

μεταξύ της Άνγκελας Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ σκίασαν και τη χθεσινή συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στις Βρυξέλλες.

Η διακήρυξη του πολιτικού φορέα στον οποίο ανήκει η Ν.Δ. αφήνει ελάχιστα περιθώρια αισιοδοξίας. Το ΕΛΚ επιμένει στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική για το σύνολο της Ευρωζώνης. Και όχι μόνον αυτό. Παράλληλα εκφράζει την ηχηρή του διαφωνία με τις θέσεις των Σοσιαλιστών «να προκαλέσουν μη βιώσιμη, βραχυχρόνια ανάπτυξη μέσω της αύξησης των δημοσίων δαπανών ενώ παράλληλα αρνούνται να παρουσιάσουν αξιόπιστες δράσεις για τη δημοσιονομική εξυγίανση». «Πρόκειται περί ανεύθυνης και λαϊκίστικης προσέγγισης που θα μας βυθίσει βαθύτερα στην κρίση» σημειώνουν οι ευρωπαίοι χριστιανοδημοκράτες, πριν επαναλάβουν με νόημα πως η νομισματική ένωση εμπεριέχει όχι μόνον ευκαιρίες ανάπτυξης αλλά και πρόσθετες υποχρεώσεις για τα κράτη – μέλη.

Σε αυτό το κλίμα, ο Αντώνης Σαμαράς επεχείρησε να πείσει πως το ελληνικό πρόγραμμα – που έχει ως άξονα την εσωτερική υποτίμηση και την αυστηρή λιτότητα – όχι μόνον δεν είναι υλοποιήσιμο αλλά αντιθέτως θέτει το ίδιο την Ελλάδα σε αδυναμία ομαλής αποπληρωμής των οφειλών της, παράλληλα με την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών. Οι ευρωπαίοι «ομογάλακτοι» του κ. Σαμαρά άκουσαν, γνωρίζουν ήδη και την πολιτικά οριακή κατάσταση στη χώρα, και θέλησαν να δώσουν χείρα βοηθείας και ψήφο εμπιστοσύνης στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Για πρώτη φορά, μάλιστα, σε κείμενο συμπερασμάτων γίνεται ρητή αναφορά και παρέχεται στήριξη στη Νέα Δημοκρατία και τον Αντώνη Σαμαρά. Η αναφορά στην Ελλάδα και τον Αντώνη Σαμαρά είναι μεν θετική, ωστόσο η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά δηλώνει ρητώς ότι οι δεσμεύσεις της χώρας από τη δανειακή σύμβαση θα πρέπει να εκπληρωθούν, αν η χώρα θέλει να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ.

«Εις ότι αφορά στην Ελλάδα, η οποία αντιμετωπίζει οικονομική και κοινωνική κρίση πρωτόγνωρων διαστάσεων, αποδίδουμε σεβασμό στον ελληνικό λαό για τις θυσίες που υπέστη και αναγνωρίζουμε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε κάποιους τομείς» σημειώνουν οι ηγέτες του ΕΛΚ και προσθέτουν: «υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της Νέας Δημοκρατίας και του Προέδρου της, Αντώνη Σαμαρά, να επεξεργασθεί ένα νέο μείγμα πολιτικής με στόχο την εξάλειψη του ελλείμματος και παράλληλα την αποκατάσταση της ανάπτυξης και της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε πιθανούς τρόπους ενίσχυσης των επενδύσεων, της ανάπτυξης και της απασχόλησης ως συμπλήρωμα στις απαιτούμενες διαρθρωτικές αλλαγές και με πλήρη τήρηση των δεσμεύσεων του προγράμματος».

Υπενθυμίζεται πως ο Αντώνης Σαμαράς, που σήμερα προγραμματίζεται να συναντ

Keywords
Τυχαία Θέματα