ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΡΑΤΣΙΣΤΕΣ;

Είναι οι Έλληνες ρατσιστές ή είναι φιλόξενοι; Θα προτιμούσαν να μη δεχόταν η Ελλάδα οικονομικούς μετανάστες; Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα  της έρευνας της TNS ICAP για λογαριασμό του ιστότοπου  BaaS, έχουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Στη συντριπτική πλειοψηφία (93%) οι Έλληνες πιστεύουν ότι είναι φιλόξενοι και ανεκτικοί ως προς τη διαφορετικότητα των ανθρώπων – και αυτή η αντίληψη φαίνεται να ενδυναμώνεται σε σχέση με το

2011 όπου το αντίστοιχο ποσοστό ήταν της τάξης του 88%.

Ωστόσο, οι 7 στους 10 (68%) πιστεύουν ότι θα ήταν καλύτερο να μην έρχονται στην Ελλάδα οικονομικοί μετανάστες από χώρες λιγότερο αναπτυγμένες. Και η συγκεκριμένη ξενοφοβική αντίληψη ενισχύεται με την πάροδο του χρόνου: το 2011, οι 6 στους 10 (59%) δηλώναμε ότι θα ήταν καλύτερο να μην έρχονται στη χώρα μας μετανάστες.

Βέβαια, σπεύδουν να συμφωνήσουν (72%) ότι δεν υπάρχουν απολίτιστοι και πολιτισμένοι λαοί, υπάρχουν μόνο διαφορετικοί πολιτισμοί…. μόνο που θα ήταν προτιμότερο να μένουν μακριά μας.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει ότι οι 6 στους 10 (63%)  πιστεύουν ότι το ελληνικό έθνος είναι ανώτερο σε πολλά σημεία σε σχέση με άλλα έθνη. Και αυτή η αντίληψη ενισχύεται φέτος σε σχέση με πέρυσι.

Μάλιστα το 65% δηλώνουν ότι είναι διατεθειμένοι να υποστηρίξουν τη χώρα τους ανεξάρτητα από το αν αυτό που κάνει είναι σωστό ή λάθος.

Πάντως είναι εντυπωσιακό το ότι μόνο οι 3 στους 10 (33%) δηλώνοι ότι είναι προτιμότερο η κάθε κοινωνική, θρησκευτική, φυλετική και εθνική ομάδα να συναναστρέφεται τους ομοίους της. Ίσως γιατί μία τέτοια αντίληψη, η οποία είναι έντονα ρατσιστική, θα ερχόταν σε άμεση αντίθεση με το… στερεότυπο που έχουν οι Έλληνες ότι είναι  φιλόξενοι και ανεκτικοί στη διαφορετικότητα.

Από τα δεδομένα της έρευνας, είναι έκδηλο ότι οι ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις οι οποίες ήταν ήδη αρκετά διαδεδομένες στην ελληνική κοινωνία, ενισχύονται σε σημαντικό βαθμό με την πάροδο του χρόνου.

Επιπλέον, εκτός από τις ξενοφοβικές απόψεις, ενισχύονται και εθνικιστικές αντιλήψεις που σχετίζονται με την ανωτερότητα του έθνους μας καθώς και την υποστήριξη της χώρας, ανεξάρτητα από το αν υπάρχει δίκαιη διεκδίκηση – παράγοντες που ιστορικά έχουν υποθάλψει ρατσιστικά και επιθετικά φαινόμενα.

Keywords
Τυχαία Θέματα