Δυναμικό ξεκίνημα για τον χρυσό

Δυναμικά ξεκίνησε ο χρυσός τη νέα χρονιά «κόντρα» στις προβλέψεις των αναλυτών που εκτιμούσαν ότι η τιμή του πολύτιμου μετάλλου θα διολισθήσει σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα την εφετινή χρονιά.

Το πολύτιμο μέταλλο ολοκλήρωσε την προηγούμενη εβδομάδα με άνοδο 4,4% ξεπερνώντας και πάλι το επίπεδο των 1.300 δολαριών. Η άνοδος της τιμής του χρυσού αποδίδεται στα αδύναμα οικονομικά στοιχεία. Έτσι στο ξεκίνημα του 2014 διαψεύδονται οι προβλέψεις για την περαιτέρω υποχώρηση της τιμής.

Σημειώνεται ότι η τιμή του χρυσού υποχώρησε

28% κατά το 2013, καταγράφοντας την μεγαλύτερη πτώση από το 1981. Η Morgan Stanley στις αρχές του χρόνου είχε εκτιμήσει ότι η πτώση του χρυσού θα συνεχιστεί και το 2014, καθώς η καλή πορεία των εταιριών και των χρηματιστηρίων μειώνουν την ελκυστικότητα των παραδοσιακών επενδυτικών «καταφυγίων». Οι αναλυτές του οίκου έκοψαν κατά 12% τον στόχο για το 2014 στα $1.160 ανά ουγκιά και κατά 13% αυτόν του 2015 στα $1.138 ανά ουγκιά.

Στο ίδιο μήκος κύματος η Credit Suisse συστήνει στους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί έναντι της ισχυρής αύξησης της τιμής του χρυσού. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές μόλις η αμερικανική οικονομία επιστρέψει σε ισχυρή ανοδική τροχιά τότε η τιμή του χρυσού μπορεί να υποχωρήσει, μέσα στο 2014, στο επίπεδο των 1.000 δολαρίων. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Credit Suisse η ανοδική κίνηση των τελευταίων εβδομάδων θα εξαντληθεί στο κοντινό μέλλον.

Η Bank of America Merrill Lynch εκτιμά ότι η τιμή του πολύτιμου μετάλλου θα αγγίξει τα 1.150 δολάρια η ουγγιά, προειδοποιώντας παράλληλα πως η πτώση μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη.

Keywords
Τυχαία Θέματα