Ανοίγει η αυλαία της προεκλογικής περιόδου

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Στην Κουμουνδούρου είχαν αποφασίσει, πριν καν ανακοινώσουν τα «χρίσματα», πως ο χρόνος… είναι πολύτιμος. Εξ ου και ο Αλέξης Τσίπρας κίνησε νωρίς τις διαδικασίες επιλογής υποψηφίων, προκειμένου οι βασικοί υποψήφιοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες του κόμματος να πάρουν θέση μάχης πριν καν ανακοινωθούν οι αντίπαλοί τους.

Ποντάρουν στην ηττοπάθεια

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνομολογούν πως αν η ΝΔ καταφέρει να καταγράψει ένα καλό «σκορ»

στις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους, τότε δύσκολα ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορεί να αμφισβητήσει τη νομιμοποίηση της κυβέρνησης μετά τις 25 Μαΐου –εκτός κι αν η διαφορά στις Ευρωεκλογές είναι ευρύτατη. Για το λόγο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη πολιτικοποιήσει την εκλογική αναμέτρηση προκειμένου το αποτέλεσμα (και) της αυτοδιοικητικής κάλπης να επέχει θέση «δημοψηφίσματος» κατά της κυβέρνησης.
Έτσι, σήμερα ανοίγει και επισήμως η αυλαία της προεκλογικής περίοδου για τον ΣΥΡΙΖΑ, που επιχειρεί να δείξει εικόνα ενότητας και «στρατού», την ώρα που η ΝΔ ταλαιπωρείται από «αντάρτικα» (Νικήτα Κακλαμάνη στον δήμο Αθηναίων, Απόστολου Τζιτζικώστα στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Θανάση Γιαννόπουλου στην Στερεά Ελλάδα) αλλά και αναποφασιστικότητα ως προς κάποια βασικά «χρίσματα» -π.χ., η περιφέρεια Αττικής.

Η εκδήλωση στο Ακροπόλ

Η αυλαία, λοιπόν, της προεκλογικής περιόδου ανοίγει σήμερα, στις 7 το απόγευμα, στο θέατρο Ακροπόλ, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει κεντρική προεκλογική συγκέντρωση για τη μάχη του «λεκανοπεδίου», ήτοι της περιφέρειας Αττικής και του δήμου Αθηναίων, που είναι και οι δύο θέσεις που κερδίζουν τις πολιτικές εντυπώσεις το βράδυ των εκλογών. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, η υποψήφια περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Γαβριήλ Σακελλαρίδης. Το λόγο θα πάρει και ο Μάρκο Ρεβέλι, καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Πιεμόντε (Τορίνο).

Χρίσματα

Παράλληλα, στόχος της Κουμουνδούρου είναι να ολοκληρώσει τις επόμενες ημέρες το παζλ των υποψηφιοτήτων. Ήδη, χθες, «σαν έτοιμος από καιρό», ανέλαβε και επισήμως να διεκδικήσει τον δήμο Πειραιά από τον Βασίλη Μιχαλολιάκο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, ενώ θεωρείται θέμα ωρών να δοθεί το χρίσμα για τον δήμο Θεσσαλονίκης στον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη. Τέλος, η οριακή ψηφοφορία στην Πάτρα μεταξύ των δύο βασικών υποψηφίων έχει ως αποτέλεσμα να έχει τον «τελευταίο λόγο» η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ενώ η Κουμουνδούρου συνεχίζει τις επαφές για τον αντικαταστάτη του Θόδωρου Καρυπίδη στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ως επικρατέστεροι υποψήφιοι εμφανίζονται το τοπικό στέλεχος και περιφερειακός σύμβουλος Αντώνης Κύρινας, αλλά και ο θεατρικός σκηνοθέτης, Θέμης Μουμουλίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα