Δημοπρασία εντόκων γραμματίων 1 δισ. σήμερα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η Αθήνα προχωρά στην δημοπρασία εντόκων γραμματίων και αναμένει να βάλει στα Ταμεία της δόση 1 δισ., ο Αύγουστος παραμένει όμως ένας «καυτός» μήνας όσον αφορά στις υποχρεώσεις της: Είναι χαρακτηριστική η τοποθέτηση κυβερνητικών αξιωματούχων που διαμηνύουν πως «εάν βγει αυτός ο μήνας θα βγει και ο χρόνος».

Σήμερα ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προχωρά στη διενέργεια δημοπρασίας τρίμηνων εντόκων γραμματίων, ύψους 1 δισ. ευρώ, παρέχοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα σε φυσικά

πρόσωπα (ιδιώτες αποταμιευτές) να προμηθευτούν τους εν λόγω τίτλους με αφορολόγητη απόδοση, υπό την προϋπόθεση ότι θα διακρατηθούν μέχρι τη λήξη τους και θα αποκτηθούν μέσω δημόσιας εγγραφής σε οποιαδήποτε τράπεζα ή χρηματιστηριακή εταιρεία για ποσά έως 15.000 ευρώ ή χωρίς όριο μέχρι τις 25 Αυγούστου.

Πέρα από το ποσό που θα αντληθεί από την δημοπρασία θέμα ωρών θεωρείται και η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. του Ιουλίου.
Και αν στο Κρατικό Ταμείο μπαίνουν αυτά τα ποσά, η Ελλάδα εντός του Αυγούστου καλείται να αποπληρώσει συνολικές υποχρεώσεις ύψους 6,7 δισ. ευρώ, όταν στο τετράμηνο Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου οι υποχρεώσεις του Δημοσίου δεν φθάνουν ούτε στα μισά και συγκεκριμένα στα 3,2 δισ. ευρώ.

Από τα 6,7 δισ. ευρώ, το μεγαλύτερο μέρος αφορά λήξεις ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ειδικότερα:

1. Ποσό 3,9 δισ. ευρώ έχει να κάνει με ελληνικά ομόλογα που είναι στο χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ.

2. Το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) έχει στην κατοχή του ελληνικά ομόλογα που λήγουν αυτό τον μήνα και το Δημόσιο θα πρέπει να αποπληρώσει 1 δισ. ευρώ εντός του Αυγούστου.

3. Για τόκους το κράτος θα κληθεί να καταβάλει ποσό που φθάνει σχεδόν στα 950 εκατ. ευρώ.

4. Κεφάλαια της τάξης των 700 εκατ. ευρώ θα πρέπει να μεταφερθούν από το δημόσιο στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) στο πλαίσιο των αποπληρωμών που γίνονται για τα πρώτα δάνεια που έλαβε η χώρα από το Ταμείο.

5. Ποσό 160 εκατ. ευρώ αφορά ελληνικά ομόλογα που λήγουν και οι κάτοχοί τους δεν είχαν ενταχθεί στο PSI. Πρόκειται για τα ομόλογα εκείνα που το Δημόσιο εξοφλεί κανονικά για να μη διαταραχθεί το καλό κλίμα που επικρατεί στις αγορές.

Όπως εκτιμούν πηγές του υπουργείου Οικονομικών, πέραν της εισροής των προβλεπόμενων φόρων, τα ταμειακά διαθέσιμα είναι αρκετά, ενώ πάντα υπάρχει το εργαλείο του ενδοκυβερνητικού δανεισμού και εφόσον προκύψει οποιαδήποτε «τρύπα», μπορεί να αντιμετωπιστεί με μία ακόμη έκτακτη έκδοση εντόκων γραμματίων.

Μετά τον Αύγουστο το πρόγραμμα υποχρεώσεων του Δημοσίου εξομαλύνεται αισθητά. Τον Σεπτέμβριο το κράτος θα πρέπει να καταβάλει 1,3 δισ. ευρώ για τόκους και δόσεις προς το ΔΝΤ, ενώ 1,4 δισ. ευρώ είναι οι δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους κατά τον Δεκέμβριο (και πάλι προς τόκους και ΔΝΤ). Στο δίμηνο Οκτωβρίου - Νοεμβρίου η κατάσταση είναι ακόμα πιο «χαλαρή» αφού συνολικά θα πρέπει να καταβληθούν περίπου 490 εκατ. ευρώ μόνο για τόκους.

Άλλωστε, από την αξιολόγηση Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου εξαρτάται ένα σημαντικό ποσό της τάξης των 5,7 δισ. ευρώ τουλάχιστον (1,8 δισ. η τελευταία δόση από την Ευρωζώνη, 2,1 δισ. από επιστροφές κερδών από ελληνικά ομόλογα που έχουν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και 1,8 δισ. ή 3,6 δισ. από το ΔΝΤ).

Λαμβάνοντας υπόψη, δε, ότι ο επίσημος έλεγχος της τρόικας που ξεκινάει τον Σεπτέμβριο δεν αποκλείεται να διαρκέσει έως τα τέλη του έτους μέχρι να βρεθούν λύσεις για τα κρίσιμα ζητήματα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους και την κάλυψη των όποιων χρηματοδοτικών κενών υπάρχουν για το 2015, το οικονομικό επιτελείο θέλει να έχει διασφαλισμένη την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών του έως το τέλος του 2014, για να μη δεχθεί εντονότερες πιέσεις από την τρόικα και τις αγορές κατά τη διάρκεια του ελέγχου.
Σε αυτό το πλαίσιο οργανώνεται και μια νέα έκδοση 5ετους ή 7ετους ομολόγου για την άντληση 3 δισ. ευρώ στις αρχές του φθινοπώρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα