«Νόμισμα τέλος» για τον ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή» που δίχασε επί μακρόν τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν μία επίπονη συζήτηση για την Κουμουνδούρου, ενώ κατά πολλούς κόστισε και την ήττα στις εθνικές εκλογές του 2012 –αν, βεβαίως, μπορεί να θεωρηθεί ήττα η εκτίναξη ενός κόμματος του 4% στο 17% και στη συνέχεια στο 27% και στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης…

Σε κάθε

περίπτωση, πάντως, με δεδομένη την οριακή νίκη της ΝΔ τον Ιούνιο του 2012, με μόλις δύο μονάδες διαφορά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε δώσει «λαβές» στη Συγγρού να διεξαγάγει σκληρή προεκλογική εκστρατεία προπαγανδίζοντας ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θα πετάξει τη χώρα εκτός ευρώ», η Κουμουνδούρου θα μπορούσε να είχε κόψει πρώτη το νήμα της εκλογικής αναμέτρησης.

Δίλημμα τέλος

Σε κάθε περίπτωση, με τα «αν» δεν γίνεται ιστορία και η ηγεσία του κόμματος έχει στραμμένο το βλέμμα όχι στην προηγούμενη, αλλά στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Για τον λόγο αυτό, εδώ και καιρό, ακόμη και στις συνεδριάσεις συλλογικών οργάνων του κόμματος, όπου παραδοσιακά όλα τα στελέχη μιλούν «ελεύθερα» μακριά από μικρόφωνα και κάμερες, σχεδόν κανείς δεν έχει θέσει θέμα επιστροφής στη δραχμή ή, έστω, ρήξης με την Ευρωζώνη. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασε με επιτυχία το τεστ των Ευρωεκλογών της 25ης Μαΐου, καθώς ήταν η πρώτη φορά που δεν κατηγορήθηκε –δεν έδωσε και «δικαιώματα» γι’ αυτό- ότι θα προκαλέσει κρίση στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωζώνη. Ίσως, δε, να μην ήταν τυχαίο το γεγονός ότι σε αυτές τις εκλογές, που απουσίασε το δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε καθαρά πρώτο κόμμα, σηματοδοτώντας μία ιστορική πρωτιά της Αριστεράς στην ελληνική Ιστορία…

Επίσης, προσεκτικοί παρατηρητές του δημόσιου λόγου όλων των στελεχών του κόμματος, παρατηρούν με προσοχή ότι ακόμη και η «Αριστερή Πλατφόρμα» του Παναγιώτη Λαφαζάνη έχει ρίξει πολύ τους τόνους της «αντι-ευρώ» ρητορικής, κάτι που είχε παρατηρήσει με ικανοποίηση σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς.

Όλα εναλλακτικά, εκτός από το νόμισμα!

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr, το ενδεχόμενο να μην συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα στην Ευρωζώνη δεν περιλαμβάνεται καν στις προγραμματικές επεξεργασίες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και σε κανένα εναλλακτικό σχέδιο. Μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της Κουμουνδούρου αλλά και η Επιτροπή Προγράμματος μελετούν μεν διάφορα σενάρια –ακόμη και σενάρια «κρίσεων»- αλλά όλα γίνονται με… σταθερό νόμισμα: το ευρώ.

Τούτο ξεκαθάρισε με συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κεφάλαιο» και ο «σκιώδης υπουργός» Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Σταθάκης. Ερωτηθείς αν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για το νόμισμα, ο χανιώτης βουλευτής απάντησε ξεκάθαρα πως «δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σχέδιο». « Η στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ είναι προσανατολισμένη στην έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο και στην εφαρμογή μιας οικονομικής πολιτικής που θα επαναφέρει την ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης με κοινωνική δικαιοσύνη», συνέχισε ο Γιώργος Σταθάκης, εκφράζοντας την σταθερή πεποίθησή του πως «δεν τίθεται θέμα σταθερότητας του ευρώ». «Αυτό ήταν μια φοβία που καλλιεργήθηκε το 2012, ούτε τότε υπήρχε, κατά τη γνώμη μου, θέμα εξόδου της χώρας από το ευρώ».

Συμπερασματικά, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας έλεγε, παραμονή των εκλογών του 2012, πως «το ευρώ δεν είναι φετίχ». Χωρίς, βεβαίως, αυτό να σημαίνει ότι η Κουμουνδούρου θα προσχωρήσει στην έτερη… φετιχιστική αντίληψη, δηλαδή στο σύνθημα «πάση θυσία στο ευρώ».

Keywords
Τυχαία Θέματα