Δίκοπο μαχαίρι οι αποκαλύψεις των FT για τον ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Μετά τα δημοσιεύματα, αλλά και τη διεθνή διάσταση που πήρε το θέμα, ο ΣΥΡΙΖΑ εμμένει στην πολεμική του κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του πρωθυπουργού. Με αφορμή τα όσα αναγράφονται στην εφημερίδα για το τηλεφώνημα Μπαρόζο στον Αντώνη Σαμαρά που έφερε και την μεταστροφή του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Αλέξης Τσίπρας

και ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζουν τον πρωθυπουργό «μαριονέτα» και ζητούν «απαντήσεις για την ταμπακιέρα». Χθες, η Κουμουνδούρου αντάλλαξε πολλές ανακοινώσεις με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ζητώντας εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό πώς και γιατί εν μία νυκτί άφησε πίσω το «αντι-Μνημόνιο» και τα «Ζάππεια» και συναίνεσε σε σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Μάλιστα, μετά τη δήλωση Κεδίκογλου πως ο κ. Σαμαράς «αισθάνεται δικαιωμένος που συνέβαλε να κρατηθεί η χώρα στο ευρώ», ο ΣΥΡΙΖΑ «είδε» «κυνική ομολογία» της συμπαιγνίας εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου.

Επαναφορά του Grexit

Ωστόσο, οι καταιγιστικές αποκαλύψεις των Financial Times δεν αποτελούν μόνο βούτυρο στο αντιπολιτευτικό ψωμί του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και «αγκάθι» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Στην Κουμουνδούρου έχουν κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένοι για το μείζον πολιτικό θέμα που έφερε σε δύσκολη θέση και το Μαξίμου, αλλά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με το παρασκήνιο της αλλαγής πρωθυπουργού το Νοέμβριο του 2011.

Ωστόσο, μέσω των Financial Times, επανέρχεται στην επικαιρότητα και ένα θέμα που είναι «άβολο» για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης: το Grexit, δηλαδή το ενδεχόμενο έξωσης της Ελλάδας από το ευρώ. Επιπρόσθετα, εκτός των αποκαλύψεων της εφημερίδας, την ύπαρξη του σεναρίου εξόδου της χώρας από το ευρώ επιβεβαιώνει και το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, ο οποίος γράφει ότι ο γερμανός ομόλογός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τού είχε εκμυστηρευθεί ότι όντως οι Ευρωπαίοι είχαν «σχέδιο Β» για την Ελλάδα.

Η επαναφορά του Grexit συμβαίνει σε μία συγκυρία, κατά την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να «απενοχοποιήσει» την ψήφο στην Αριστερά και να πείσει τους πολίτες ότι μία ελληνική κυβέρνηση μπορεί να διαπραγματευθεί σκληρά με τους δανειστές, χωρίς να κινδυνεύσει η Ελλάδα να βρεθεί εκτός της ζώνης του κοινού νομίσματος.

Για τον λόγο αυτό, η Κουμουνδούρου με ανακοίνωσή της χαρακτήρισε χθες «μπλόφα» το σενάριο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ενώ σ' αυτό επέμεινε και ο Αλέξης Τσίπρας, με τη συνέντευξη που παραχώρησε χθες βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1: «Δεν υπάρχει θέμα νομίσματος, μόνο θέμα συμβάσεως», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα