Τακτικές «Τσοβόλα δώστα όλα» από την Κυβέρνηση

Του Βαγγέλη Δουράκη

Υπ’ αριθμόν 1 παροχή, το περιβόητο «κοινωνικό μέρισμα» μέσω του οποίου «εξαργυρώνονται» οι θυσίες του ελληνικού λαού που είχαν ως αποτέλεσμα την παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος και η Κυβέρνηση έσπευσε να το αποδώσει λίγο πριν τις εκλογές και αμέσως μετά την πιστοποίηση του πλεονάσματος από την Eurostat.

Και ενώ ήδη το επίδομα καταβλήθηκε

στους τραπεζικούς λογαριασμούς 205.912 νοικοκυριών που υπέβαλαν αιτήσεις μέχρι τις 3 Μαΐου, με το ποσό που πιστώθηκε σε αυτούς τους λογαριασμούς να ανέρχεται στα 133,2 εκατ. ευρώ, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών υπόσχεται διεύρυνση των κριτηρίων -υπό προϋποθέσεις- ώστε να γίνουν περισσότεροι οι δικαιούχοι του μερίσματος.

Τον περασμένο Μάρτιο άλλαξε και ο τρόπος καταβολής των οικογενειακών επιδομάτων και των επιδομάτων για τρίτεκνους μέσω του ΟΓΑ, με τέτοιο τρόπο που επέτρεψε στους δικαιούχους να δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους –όλως τυχαίως- λίγες ημέρες πριν την εκλογική αναμέτρηση.

Μέχρι τότε το επίδομα τέκνων από τον ΟΓΑ - το οποίο κυμαίνεται από 13,33 ευρώ έως και 80 ευρώ το μήνα ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων και το εισόδημα των δικαιούχων- καταβάλλονταν μετά την ολοκλήρωση του ελέγχου της φορολογικής δήλωσης και του εντύπου Α21.

Μετά την απόφαση, τη Μεγάλη Τετάρτη καταβλήθηκε η προκαταβολή των οικογε­νειακών επιδομάτων, που αφορά στο πρώτο τρίμηνο του 2014 για τους δικαιούχους που ήδη είχαν τα επιδόματα του 2013.

Προεκλογικό «δώρο» δόθηκε και σε όσους εισπράττουν επικουρικές συντάξεις, αφού αποφασίστηκε να εφαρμοστεί προσωρινά, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο, ένα σύστημα παρακράτησης που μηδενίζει το φόρο για ετήσια ποσά μέχρι 9.550 ευρώ και αυξάνει το μηνιαίο καθαρό ποσό για τους δικαιούχους. Η μείωση θα είναι προσωρινή, αφού αργότερα -μέσα στο καλοκαίρι και πάντως μετά τις ευρωεκλογές- θα ισχύσει το νέο σύστημα, του οποίου η εφαρμογή αναβάλλεται και το οποίο, όταν εφαρμοστεί θα επιφέρει αντίθετα μείωση στα καθαρά ποσά των συντάξεων.

Μια «διευκόλυνση» προεκλογική έκανε η Κυβέρνηση και σε όσους έχουν πάρει δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Κράτους: Με υπουργική απόφαση δόθηκε η δυνατότητα να πληρώνουν μόνο τρέχοντες τόκους για ένα χρόνο και όχι ολόκληρη τη δόση κάθε μήνα.

Ωστόσο, το δάνειο δεν επιμηκύνεται χρονικά, με συνέπεια από το 2015-2016 να πρέπει να πληρωθεί μεγαλύτερη δόση από τον οφειλέτη, η οποία θα ενσωματώνει και το μη αποπληρωθέν κεφάλαιο.

Πέρα από αυτά βεβαίως το Μαξίμου έχει επιδοθεί και σε έναν αγώνα εξαγγελιών υποσχόμενο «χαλάρωση» των σκληρών όρων του μνημονίου, αλλά και μειώσεις φόρων ενόψει της διαπραγμάτευσης με την τρόικα το φθινόπωρο: Αυτά που ξεχωρίζουν στην λίστα είναι η επαναδιαπραγμάτευση του ισχύοντος καθεστώτος του φόρου στα καύσιμα, αλλά και η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς που επιβάλλεται στα εισοδήματα από 12.000 ευρώ και άνω.

Keywords
Τυχαία Θέματα