ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΕΞΠΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ… ΜΕΙΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΡΕΥΜΑ

Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και με στόχο να μπουν άμεσα χρήματα στα ταμεία του κράτους, καθώς και να αποφευχθεί κίνδυνος να αντιμετωπίσει εντός των επόμενων ημερών ενεργειακό πρόβλημα, η εισαγγελία κινεί για πρώτη φορά διαδικασίες ώστε σε εκκρεμή δικαστική υπόθεση που βρίσκεται στην ανάκριση να αποδεσμευτούν χρήματα από κατασχεμένους τραπεζικούς λογαριασμούς υπέρ του ελληνικού δημοσίου.


Η υπόθεση αφορά τις διώξεις που έχουν ασκηθεί εναντίον των υπευθύνων των εταιριών ENERGA και Hellas Power

κατά 11 ατόμων για υπεξαίρεση σε βαθμό κακουργήματος, απιστία και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και βρίσκεται στην ανάκριση. Η εισαγγελέας Πόπη Παπανδρέου προτείνει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, κατόπιν σχετικών αιτήσεως του ελληνικού δημοσίου, του δήμου Αθηναίων, του ΛΑΓΗΕ και των εταιριών ENERGA και HELLAS POWER, την άρση της κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών και ο ορισμός του υπουργού οικονομικών ως μεσεγγυούχου, ο οποίος θα έχει την αρμοδιότητα να εκδόσει δίγραμμες επιταγές υπέρ του δημοσίου συνολικού ύψους 40 εκαt. ευρώ. Η εισαγγελέας στην πρότασή της επισημαίνει ότι η διαδικασία στην ανάκριση είναι χρονοβόρα τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη του Δημοσίου για χρήματα καθώς και τον κίνδυνο να αντιμετωπίσει εντός των επόμενων ημερών πρόβλημα ηλεκτροδότησης ολόκληρη η χώρα εξαιτίας του γεγονότος ότι δεν έχουν πληρωθεί οι ενεργειακοί προμηθευτές. Μέρος των χρημάτων που θα διατεθεί για αυτό το σκοπό.

Παράλληλα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες ζήτησε η υπόθεση να χαρακτηριστεί ως πολύ σοβαρή, σύμφωνα με το νόμο 4022/11 περί διαφθοράς στο δημόσιο και να ανατεθεί η ανάκριση σε πρόεδρο πρωτοδικών, όπως συνέβη και με την υπόθεση του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται το βούλευμα του συμβουλίου πλημμελειοδικών που αν υιοθετήσει την πρόταση της εισαγγελίας ανοίγει ο δρόμος να ακολουθηθεί η ίδια μέθοδος και σε άλλες εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα