Δεν αφήνει το ...παιχνίδι στον Σαμαρά ο Βενιζέλος

Αυτός θα μπορούσε να είναι ο τίτλος της ενδοκυβερνητικής κρίσης που ξεκίνησε το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας, όταν στον απόηχο των ανακοινώσεων Σαμαρά-Βρούτση υπέρ των ανέργων, το ΠΑΣΟΚ «διέρρευσε» την ενόχλησή του, «στολίζοντας» τη ΝΔ με φράσεις περί παλαιοκομματισμού τύπου ...Μαυρογιαλούρου.

Εχθές, σειρά είχαν οι διαρροές περί

παραδοχής του λάθους του Αντώνη Σαμαρά σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο και έτερης συνομιλίας του αντιπροέδρου του ΠΑΣΟΚ αυτή την φορά με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση που φέρεται να του ζήτησε «συγγνώμη». Το θέμα όμως και πάλι δεν σταματά εδώ. Εκτιμώντας στην Χαριλάου Τρικούπη ότι η προσπάθεια να καρπώνεται εκείνη τα θετικά και το ΠΑΣΟΚ τα αρνητικά της συγκυβέρνησης, συνιστά μία πάγια τακτική εκ μέρους της ΝΔ, αφήνουν να εννοηθεί ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι αποφασισμένος να βάλει τέλος σε τέτοιες συμπεριφορές.

Έναν μήνα πριν από τις εκλογές, με την «Ελιά» να δίνει τον δικό της αγώνα για την εκλογή ευρωβουλευτών, στην Χαριλάου Τρικούπη δεν εννοούν να αφήσουν τον Αντώνη Σαμαρά να «πάρει το παιχνίδι». Σημειώνουν ότι η έντονη αντίδραση του ΠΑΣΟΚ στο θέμα των ανακοινώσεων υπέρ των αστέγων επελέγη για να σταλεί ηχηρό μήνυμα στο Μέγαρο Μαξίμου πως τέτοιες τακτικές θα σταματήσουν εδώ. Στελέχη του κόμματος μάλιστα, παραπέμπουν στην μετά την επιστροφή του Ευάγγελου Βενιζέλου ημέρα, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα καταστήσει σαφή την απόφασή του στην κυβέρνηση.

Ειδικά για την υπόθεση των αστέγων, μάλιστα, συνεργάτες του κ.Βενιζέλου θύμιζαν χθες την προεργασία που είχε γίνει από στελέχη του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στον κρατικό μηχανισμό, «προκειμένου να γίνει κατανοητή η ουσιαστική προετοιμασία που έχει γίνει μέχρι σήμερα, με την κατοχύρωση διάφανων και αντικειμενικών διαδικασιών, ποιοι δούλεψαν πραγματικά και ποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευθούν μικροπολιτικά και με παλαιοκομματική λογική την αντιμετώπιση του σημαντικού και κοινωνικά ευαίσθητου προβλήματος των αστέγων», όπως έλεγαν.

Ειδικότερα, σημείωναν ότι «η Γενική Γραμματεία Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας έχει εκπονήσει Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το 2013, για την αντιμετώπιση του προβλήματος των αστέγων, μετά από ευρεία διαβούλευση και συμμετοχή φορέων, που παρέχουν φροντίδα και στήριξη στους αστέγους», θυμίζοντας παράλληλα πως «η βασική θεσμική πρόβλεψη για τον ορισμό και την ανάγκη κοινωνικής προστασίας των αστέγων κατοχυρώνεται στο άρθρο 26 του Ν. 4052/2012 (ΦΕΚ Α΄41)». Ανέφεραν ακόμα μεταξύ άλλων την ύπαρξη εγκυκλίων του αρμόδιου υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου με τις οποίες δίνονταν εγκαίρως οδηγίες στους δήμους για την καταγραφή και την φροντίδα αστέγων σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες αξιοποιώντας την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή 197 άμεσης κοινωνικής βοήθειας του εποπτευόμενου από τη ΓΓ Πρόνοιας Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αλλά και την υλοποίηση ήδη προγραμματικών συμβάσεων του υπουργείου με φορείς όπως ο ελληνικός Ερυθρός Σταυρός για τη λειτουργία ξενώνων φιλοξενίας αστέγων και την χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο δράσεων που αφορούν σε υπνωτήρια και άλλες δομές παροχής κοινωνικής φροντίδας.

Ειδικά για τα ανοιχτά κέντρα ημέρας αστέγων και τους κοινωνικούς ξενώνες βραχυxρόνιας φιλοξενίας, θύμιζαν την έκδοση απόφασης από τον υφυπουργό Βασίλη Κεγκέρογλού από τον Φεβρουάριο ακόμα για τον καθορισμό των προδιαγραφών λειτουργίας τους. Υποστήριζαν ακόμα, ότι όσα ειπώθηκαν για παράδειγμα περί επίσκεψης των αστέγων στο Δρακοπούλειο για έναν πρώτο έλεγχο της υγείας τους, δεν αποτελούσαν νέα πρωτοβουλία, αφού το ίδιο ίδρυμα είχε επισκεφθεί για αυτόν τον σκοπό πριν από ενάμιση μήνα η γραμματέας του υπουργείου Έφη Μπέκου. Οι ίδιες πηγές της Χαριλάου Τρικούπη μιλούσαν για τα 20 εκατομμύρια ευρώ από το πρωτογενές πλεόνασμα που προβλέπεται να διατεθούν ως ειδική μέριμνα για τους αστέγους μέσω δράσεων στέγασης, σίτισης και κοινωνικής φροντίδας, υποστηρίζοντας πως η υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων και δράσεων θα γίνει μέσω προκηρύξεων, με τις δράσεις και τα προγράμματα αυτά μάλιστα να πρέπει να έχουν υπογραφεί ως την 7η Ιουλίου 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα