Δεκαπέντε νέοι γενετικοί παράγοντες που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφράγματος

Δεκαπέντε νέες γενετικές περιοχές που αυξάνουν τον κίνδυνο ενός ανθρώπου να πάθει στεφανιαία νόσο και έμφραγμα, εντόπισε η μεγαλύτερη έως τώρα γενετική επιστημονική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν και Έλληνες.

Με σημαντική την συμμετοχή Ελλήνων  ερευνητών τόσο του εσωτερικού, όσο και της διασποράς, οι επιστήμονες προχώρησαν στη νέα ανακάλυψη, σύμφωνα με την οποία αυξάνονται πλέον, σε 46 οι έως τώρα γνωστοί γενετικοί παράγοντες κινδύνου

για την εμφάνιση στεφανιαίας νόσου.

Η συγκεκριμένη πάθηση (γνωστή και ως στεφανιαία αρτηριοσκλήρωση) εμφανίζεται όταν δημιουργείται πλάκα στα τοιχώματα των αγγείων της καρδιάς, που δημιουργεί αρχικά στηθάγχη, με κατάληξη το έμφραγμα, το οποίο συχνά είναι θανατηφόρο. Η στεφανιαία νόσος και η κυριότερη επιπλοκή της, το έμφραγμα του μυοκαρδίου, είναι η κυριότερη αιτία θανάτου στον κόσμο. Η στεφανιαία, σύμφωνα με τις έως τώρα έρευνες, έχει ένα ισχυρό γενετικό-κληρονομικό υπόβαθρο.

Η κοινοπραξία άνω των 180 ερευνητών από πολλές χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα), με επικεφαλής τον ελληνικής καταγωγής Πάνο Δελούκα, ερευνητή του βρετανικού ινστιτούτου γενετικής Wellcome Trust Sanger Institute, που έκανε τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής «Nature Genetics», και μεταδίδει το ΑΜΠΕ,  ανέλυσε DNA από περίπου 60.000 ασθενείς με στεφανιαία νόσο και, για λόγους σύγκρισης, από άλλους 130.000 υγιείς ανθρώπους.

Keywords
Τυχαία Θέματα