Βελτίωση του οικονομικού κλίματος βλέπει ο ΙΟΒΕ

Σύμφωνα με την έρευνα οικονομικής συγκυρίας για το Νοέμβριο, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα έφτασε στις 79 μονάδες από 75,8 μονάδες τον προηγούμενο μήνα. Πρόκειται για υψηλό είκοσι μηνών, το οποίο ο ΙΟΒΕ αποδίδει στη λήξη της αβεβαιότητας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων με την τρόικα.

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία υποχώρησε ελαφρά, στις

80,4 μονάδες από 81 τον Οκτώβριο. Όπως αναφέρει ο ΙΟΒΕ, η οριακή πτώση στις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες παραγγελίες και ζήτηση αντισταθμίζεται από την αντίστοιχα οριακή άνοδο στις προβλέψεις για την παραγωγή του επόμενου τριμήνου, ενώ τα εκτιμώμενα αποθέματα παραμένουν στα ίδια επίπεδα.

Επιδεινώθηκαν οι προσδοκίες στις Κατασκευές, με το σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά επτά μονάδες, στις 51,1 μονάδες.

Βελτιωμένος είναι ο δείκτης προσδοκιών στο λιανικό εμπόριο. Διαμορφώθηκε στις 56,2 μονάδες από τις 51,1 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

Αμετάβλητες στο ιστορικό χαμηλό τους παρέμειναν οι επιχειρηματικές προσδοκίες, στις 52,2 μονάδες, καθώς η ζήτηση είναι ανεμική.

Καταναλωτική εμπιστοσύνη

Ελαφρά βελτιωμένος είναι ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις –74,1 μονάδες από -77,5 μονάδες τον Οκτώβριο, ωστόσο οι Έλληνες παραμένουν οι πιο απαισιόδοξοι Ευρωπαίοι. Αν και οι αρνητικές προβλέψεις των Ελλήνων καταναλωτών τον Νοέμβριο για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους τους προσεχείς 12 μήνες υποχώρησαν ελαφρά, η απαισιοδοξία στις προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας και την ανεργία εντάθηκαν.

Παράλληλα, ανέβηκε το ποσοστό (στο 22% από 15%) όσων δηλώνουν ότι ξοδεύουν τις αποταμιεύσεις τους για να τα βγάλουν πέρα. Μόλις το 10% δηλώνει ότι αποταμιεύει (το 72% θεωρεί απίθανο το ενδεχόμενο), ενώ το ποσοστό όσων δηλώνουν ότι έχουν χρεωθεί αυξήθηκε στο 21% από 15%.

Keywords
Τυχαία Θέματα