Αθήνα, η χειρότερη πόλη να ζεις

Η Βιέννη, πρωτεύουσα της Αυστρίας προσφέρει στους κατοίκους της την καλύτερη ποιότητα ζωής σε σχέση με όλες τις άλλες πόλεις στον υπόλοιπο κόσμο και η Βαγδάτη τη χειρότερη. Η Βιέννη με τους 1,7 εκατομμύρια κατοίκους βρίσκεται για τέταρτο συναπτό έτος στην κορυφή του καταλόγου, καθώς διαθέτει μία έντονη πολιτιστική ζωή σε συνδυασμό με αποτελεσματική υγειονομική περίθαλψη και λογικές -πλην όμως αυξανόμενες- τιμές ενοικίων. Η πολυτελής αρχιτεκτονική της από την εποχή της αυτοκρατορίας των Αψβούργων την καθιστούν πόλο έλξης των τουριστών. Το αξιόπιστο σύστημα μέσων μαζικής μεταφοράς κοστίζει μόλις

ένα ευρώ την ημέρα για την ετήσια κάρτα μετακινήσεων στην πόλη που διοικείται από τους κεντροαριστερούς Σοσιαλδημοκράτες και τους οικολόγους Πράσινους.

Παρά την κρίση χρέους, η Ευρώπη συμμετέχει στη λίστα του 2012 σε 15 από τις 25 πρώτες θέσεις της. Η Γερμανία και η Ελβετία συμμετέχουν με τρεις πόλεις η καθεμία στην πρώτη δεκάδα. Στη χαμηλότερη θέση της κατάταξης από τις πόλεις της δυτικής Ευρώπης βρίσκεται η Αθήνα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που πλήττει την Ελλάδα.

Σε ό,τι αφορά στην αμερικανική ήπειρο, οι πόλεις του Καναδά καταλαμβάνουν τις πρώτες θέσεις της λίστας με το Βανκούβερ να βρίσκεται στην πέμπτη θέση διατηρώντας την πρωτιά (για την αμερικανική ήπειρο) και τη Χονολουλού στην 28η θέση ως το πιο ευχάριστο αμερικανικό αστικό κέντρο. Το Όκλαντ της Νέας Ζηλανδίας στην τρίτη θέση παραμένει στην κορυφή της κατάταξης των πόλεων Ασίας-Ειρηνικού, ενώ το Ντουμπάι στην 73η παίρνει την καλύτερη βαθμολογία στην περιοχή Μέσης Ανατολής και Αφρικής, η οποία συμμετέχει με 15 πόλεις που κατέχουν τις τελευταίες 20 θέσεις περιλαμβανομένων του Λάγος (Νιγηρία), Μπαμάκο (Μαλί), Χαρτούμ (Σουδάν) και Τζαμένα (Τσαντ). Στην τελευταία θέση της παγκόσμιας λίστας βρίσκεται η πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη.

Η Mercer διεξάγει την ετήσια έρευνά της για να βοηθήσει τις εταιρείες και τους οργανισμούς να ορίσουν τις απολαβές των εργαζομένων στο εξωτερικό. Η εταιρεία βασίζεται σε 39 κριτήρια (αξιολόγησης των πόλεων) όπως η πολιτική σταθερότητα, η υγειονομική περίθαλψη, η παιδεία, η εγκληματικότητα, η ψυχαγωγία και το δίκτυο μαζικής μεταφοράς.

Πίνακας κατάταξης

Θέση – Πόλη – Χώρα

Ακολουθεί η πρώτη δεκάδα:

1 – Βιέννη – Αυστρία

2 – Ζυρίχη – Ελβετία

3 – Όκλαντ – Νέα Ζηλανδία

4 – Μόναχο – Γερμανία

5 – Βανκούβερ – Καναδάς

6 – Ντίσελντορφ – Γερμανία

7 – Φρανκφούρτη – Γερμανία

8 – Γενεύη – Ελβετία

9 – Κοπεγχάγη – Δανία

10 – Βέρνη – Ελβετία

Ακολουθεί η τελευταία δεκάδα:

212 – Κινσάσα – Λ.Δ. Κονγκό

213 – Νουαξότ – Μαυριτανία

213 – Tμπιλίσι – Γεωργία

215 – Μπραζαβίλ – Κονγκό

216 – Σαναά – Υεμένη

217 – Χαρτούμ – Σουδάν

218 – Τζαμένα – Τσαντ

219 – Πορτ ο Πρινς – Αϊτή

220 – Μπανγκούι – Κεντρική Αφρικανική Δημοκρατία

221 – Βαγδάτη – Ιράκ

Keywords
Τυχαία Θέματα