ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΑΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Η Κοίμηση της Θεοτόκου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης και στην Ελλάδα γιορτάζεται από τη μία άκρη ως την άλλη με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ευλάβεια. Η Μεγαλόχαρη στην Τήνο, η Εκατονταπυλιανή στην Πάρο, η Παναγιά Σουμελά στην Ημαθία «βουλιάζουν» από κόσμο κάθε χρόνο.

Χιλιάδες πιστών με ελπίδα και κατάνυξη, προστρέχουν στα αμέτρητα προσκυνήματα, όπου λιτανεύονται οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας για να μαρτυρήσουν τη

πίστη τους στο πρόσωπό της. Σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, άλλωστε, η Παναγία λίγο πριν τη μετάστασή της στους Ουρανούς υποσχέθηκε ότι δεν θα σταματήσει να φροντίζει για όλο τον κόσμο και θα γίνει η «μεσίτρια» στον Υιό της για τη σωτηρία της ανθρωπότητας.

Στη Μεγαλόχαρη της Τήνου η γιορτή είναι διπλή, αφού εκτός από την Κοίμηση της Θεοτόκου τιμάται και ο τορπιλισμός της Έλλης από τους Ιταλούς. Χιλιάδες προσκυνητές συρρέουν στο νησί, πολλοί από αυτούς ανηφορίζοντας με κατάνυξη, γονατιστοί προς την εκκλησία για να εκπληρώσουν το τάμα τους στην Παναγία.

Στην Πάρο, στην Εκατονταπυλιανή η εκκλησία βρίσκεται ακριβώς επάνω στο λιμάνι της Παροικιάς και γίνεται περιφορά του επιταφίου της Παναγίας, ενώ οι εορτασμοί κορυφώνονται με ένα πολύ μεγάλο γλέντι με νησιώτικα τραγούδια.

Η Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά στην Ημαθία χτυπά η καρδιά του Ποντιακού Ελληνισμού. Η Παναγιά Σουμελά της Τραπεζούντας ήταν η ιστορική εκκλησία όπου οι Πόντιοι γιόρταζαν για εκατοντάδες χρόνια την Κοίμηση της Θεοτόκου και η νέα εκκλησία που χτίστηκε στους πρόποδες του Βέρμιου αποτελεί ένα σύμβολο της «χαμένης πατρίδας». Εφέτος, για τρίτη συνεχή χρονιά, η «καρδιά» του Ποντιακού Ελληνισμού χτυπά στο ιστορικό μοναστήρι. Την πανηγυρική θεία λειτουργία θα προεξάρχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, συνοδευόμενος από τον μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο.

Η Παναγία Σουμελά αποτελεί το σύμβολο της ποντιακής πίστης, αν και η πρώτη ονομασία της θαυματουργής εικόνας ήταν Αθηνιώτισσα.

Στην Κεφαλονιά, στα νότια του νησιού, κοντά στο χωριό Μαρκόπουλο, βρίσκεται ο ναός της Κοιμήσεως, όπου από τις 6 Αυγούστου (Μεταμόρφωση του Σωτήρα) και μετά, εμφανίζονται μέσα και έξω από το ναό μικρά φίδια, τα λεγόμενα «φίδια της Παναγιάς».

Keywords
Τυχαία Θέματα