ΤΟ …ΤΑΜΑ ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΤΡΙΓΜΟΙ

Οι ιδιωτικοποιήσεις-εξπρές που δρομολογεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση προκαλούν νέους τριγμούς στο κυβερνητικό σχήμα. Την ίδια ώρα, τα ρέστα του ποντάρει ο Αντώνης Σαμαράς στη συνάντηση που θα έχει με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, στις 24 του μήνα στο Βερολίνο.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Η διαρροή από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, σύμφωνα με την οποία η ιδιωτικοποίηση

των ΕΛΤΑ δεν είχε συζητηθεί μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, αλλά και οι κραδασμοί που παρατηρούνται στη ΔΗΜΑΡ προβληματίζουν κυβερνητικά στελέχη, αλλά και τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά. Ο πρωθυπουργός έχει έναν λόγο παραπάνω να προβληματίζεται, καθώς δεν θέλει για κανέναν λόγο να διασαλευθεί η εικόνα «αποφασιστικότητας» που θέλει να εκπέμψει προς τους θεσμικούς εταίρους της χώρας ενόψει των συναντήσεών του με τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την Γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και τον Γάλλο πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ.

Ο πρωθυπουργός, εξάλλου, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για τις σχέσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, αλλά και για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας ούτε χθες, στη σύσκεψη που είχε με τοπικούς φορείς στη Μεσσηνία. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, στην κλειστή σύσκεψη στην Καλαμάτα ο κ. Σαμαράς φανέρωσε και την αγωνία του για την έκβαση του «τετ α τετ» του με την Άνγκελα Μέρκελ. Εξάλλου, έστω και πίσω από κλειστές πόρτες, στο Βερολίνο ο Αντώνης Σαμαράς θα θέσει για πρώτη φορά σε διεθνή συνομιλητή του την επιθυμία της Ελλάδας για επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής. Την υποστήριξη αυτού του αιτήματος θα ζητήσει ο πρωθυπουργός και μία ημέρα αργότερα, στις 25 Αυγούστου, από τον Φρανσουά Ολάντ.

Πάντως, την ώρα που ο πρωθυπουργός σχεδιάζει τις κινήσεις του στη διεθνή σκακιέρα, συνεργάτες του παραδέχονται ότι στο Μαξίμου υπάρχει προβληματισμός και αγωνία για τη «συμπεριφορά» των κυβερνητικών εταίρων. Ήδη, καταγράφηκε η πρώτη αντίδραση –έστω και «κύκλων»-του Ευάγγελου Βενιζέλου για τη μεταβίβαση της κυριότητας των ΕΛΤΑ στο ΤΑΙΠΕΔ, ενώ ερώτημα παραμένει αν ο Φώτης Κουβέλης θα «αντέξει», λόγω των τριγμών στο εσωτερικό της ΔΗΜΑΡ, να σηκώσει στους ώμους του ως το τέλος –δηλαδή ως την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή- όλο το πακέτο των μέτρων-σοκ που δρομολογεί το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα