ΧΑΝΟΥΜΕ 750 ΕΚΑΤ. ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ

Να χάσει σημαντικά κονδύλια από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» κινδυνεύει η χώρα μας, καθώς δεν μπορεί να πληρώσει την εθνική συμμετοχή.


Του Θοδωρή Παναγούλη

Χωρίς ρευστό για να πληρώσει στους δικαιούχους αγρότες «δημοφιλή» προγράμματα, όπως εκείνα που αφορούν τα «Σχέδια Βελτίωσης» και την ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας, κινδυνεύει να μείνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το 2013. Η αιτία είναι οι οριζόντιες περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε όλα τα υπουργεία,

γεγονός που σημαίνει για το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι τα χρήματα που θα είναι διαθέσιμα για τις ανάγκες του θα υπολείπονται κατά 200 εκατ. ευρώ. Αυτό με τη σειρά του σημαίνει ότι η δυνατότητα καταβολής της εθνικής συμμετοχής για να υλοποιηθούν τα μέτρα του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» θα είναι περιορισμένη κατά το ισόποσο και συνεπώς περίπου 750 εκατ. ευρώ κοινοτικών ενισχύσεων δεν θα μπορούν να εκταμιευθούν και κινδυνεύουν να χαθούν.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα επίσημα συμπεράσματα της 6ης Επιτροπής Παρακολούθησης του Προγράμματος, «η κατανομή των πιστώσεων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι ιδιαίτερα ελλειμματική, με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011-2015, με συνέπεια τον κίνδυνο απώλειας πόρων ύψους πάνω από 750 εκατ. ευρώ». Το πρόβλημα για το 2012 δεν θα είναι έντονο καθώς μέτρα με υψηλές απαιτήσεις σε πληρωμές δεν είναι ακόμα «ώριμα», αλλά το 2013, που θα ισχύσει και πάλι η οριζόντια μείωση, οι ανάγκες θα είναι τουλάχιστον διπλάσιες σε εθνικά κονδύλια για επενδύσεις.

Την ίδια στιγμή, σε παρέμβασή της η ΠΑΣΕΓΕΣ κάνει λόγο για «εικονική πραγματικότητα» όσον αφορά το ποσοστό του 41% που εμφανίζεται να έχει απορροφήσει μέχρι σήμερα το πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Και τούτο διότι όπως υποστηρίζει η οργάνωση, «αν αφαιρεθούν οι πληρωμές για ανειλημμένες υποχρεώσεις της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου και αν ληφθεί υπόψη ότι η απορρόφηση του προγράμματος στα δύο πλέον κρίσιμα επενδυτικά του μέτρα («σχέδια βελτίωσης» και «μεταποίηση και εμπορία») είναι μηδενική, τότε τα δεδομένα αλλάζουν άρδην προς το χειρότερο».

Το Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» είναι το οριζόντιο εθνικό πρόγραμμα του γεωργικού τομέα της Ελλάδας για την Δ’ Προγραμματική Περίοδο και μαζί με το Επιχειρησιακό της Αλιείας είναι τα μόνα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα που δεν εντάσσονται στο ΕΣΠΑ και είναι ανεξάρτητα. Το Πρόγραμμα διαθέτει Δημόσια Δαπάνη ύψους 4,73 δισ. ευρώ, αποτελούμενη από 3,9 δισ. ευρώ Κοινοτική Συμμετοχή και 0,83 δισ. ευρώ Εθνική Συμμετοχή. Μαζί με την Ιδιωτική Συμμετοχή ύψους 1,2 δισ. ευρώ, το ύψος του συνολικού κόστους των έργων και επενδύσεων που ενισχύονται αναμένεται να φτάσει σε 5,95 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα