ΕΚΤΟΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΙ ΣΤΟΧΩΝ Ο ΕΟΠΥΥ

Στα 887 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι φαρμακευτικές δαπάνες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας στο πρώτο τρίμηνο του 2012 σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του matrix24.gr. Αυτό το ύψος δαπάνης καθιστά σχεδόν άπιαστο το στόχο των 2,8 δισ. ευρώ δαπάνης για το έτος 2012.

Του Γιώργου Κιτσή

Σύμφωνα με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες το ύψος  των εξόδων για φάρμακα από τα νοσοκομεία ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έφτασαν τα 33,85 εκατομμύρια ευρώ για το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου 2012. Άλλα 97,675 εκατομμύρια πληρώθηκαν στο κεντρικό φαρμακείο

στο ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ από τα ιδιωτικά φαρμακεία η δαπάνη για τους ασφαλισμένους ανήλθε στα 755,345 εκατομμύρια.

Αυτά τα έξοδα στο σύνολο καλύπτουν σχεδόν το 1/3 των 2,8 δισεκατομμυρίων, ενώ επί της ουσίας έχουν ξοδευθεί στο πρώτο τρίμηνο του έτους – γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη την επίτευξη των στόχων για την φαρμακευτική δαπάνη βάσει όσων έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η φαρμακευτική δαπάνη του ΙΚΑ μόνο – η οποία κατά γενική ομολογία έφτανε στο 50% της συνολικής φαρμακευτικής δαπάνης των ταμείων- ανήλθε το 2009 σε 2,491 δισεκατομμύρια ευρώ με τα ιδιωτικά φαρμακεία να φτάνουν τα 2,186 δισεκατομμύρια και το κεντρικό φαρμακείο τα 191 εκατομμύρια.

Το 2010 τα έξοδα μειώθηκαν σχετικά με την συνολική φαρμακευτική δαπάνη του ΙΚΑ να προσεγγίζει τα 2,178 δισεκατομμύρια ευρώ, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να εμφανίζονται στα ιδιωτικά φαρμακεία που έπεσαν στα 1,845 δισεκατομμύρια ευρώ – πάνω από 300 εκατομμύρια σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Μείωση των δαπανών επιτεύχθηκε επίσης και στο κεντρικό φαρμακείο κατά 12 εκατομμύρια ευρώ και στα νοσοκομεία κατά 13 εκατομμύρια.

Ακόμα μεγαλύτερη μείωση στην φαρμακευτική δαπάνη πραγματοποιήθηκε το 2011, και κυρίως από τον Νοέμβριο όταν συστήθηκε ο ΕΟΠΥΥ: παρά το ότι συγχωνεύθηκαν ταμεία, και τα έξοδα για φάρμακα θα έπρεπε να εμφανίζονται μεγαλύτερα, υπήρξε στο σύνολο μείωση σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, όταν επρόκειτο μόνο για δαπάνες του ΙΚΑ: από 2,178 δισεκατομμύρια, πέσαμε  στα 1,964 δισ. Ωστόσο, με την ένταξη περισσότερων ταμείων στον ΕΟΠΥΥ παράλληλα αύξανε και η δαπάνη. Έτσι, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2012 τα έξοδα για τα φάρμακα που αγόραζαν οι ασφαλισμένοι από τα ιδιωτικά φαρμακεία έφτασαν στο μισό της αντίστοιχης δαπάνης για όλο το 2011.

Keywords
Τυχαία Θέματα