ΚΡΙΣΙΜΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΜΙΣΘΩΝ

Συνεχίζονται και αυτή την εβδομάδα οι διαπραγματεύσεις για τους μισθούς και τις συμβάσεις εργασίας. Για αύριο Τρίτη, έχει οριστεί το ραντεβού των εργοδοτών με τους εργαζόμενους. Ίσως την Πέμπτη η κοινή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας. 

Μια ακόμη προσπάθεια αυτορύθμισης των κατώτατων μισθών, μετά από την βίαιη παρέμβαση του περασμένου Μαρτίου, με μειώσεις 22% καθορισμένες από την κυβέρνηση μετά από «εντολή» της Τρόικας των δανειστών, επιδιώκεται αυτή την εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, αύριο Τρίτη, ο ΣΕΒ  έχει καλέσει σε συνάντηση

τις εργοδοτικές οργανώσεις και τη ΓΣΕΕ, με τη συμμετοχή των Ξενοδόχων (ΣΕΤΕ) και των Λιανέμπορων (ΣΕΛΠΕ). Η παρουσία των συγκεκριμένων εργοδοτικών οργανώσεων, που δεν είναι τριτοβάθμιες και συνεπώς δεν διαπραγματεύονται για την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, είναι και το βασικό αγκάθι για την πραγματοποίηση της αυριανής συνάντησης.

Στην ουσία βέβαια, το αγκάθι είναι ότι δεν υπάρχουν και πολλά περιθώρια για αυξήσεις στους μισθούς, την ώρα που η μία μετά την άλλη, οι νέες συμβάσεις οδηγούν σε μειώσεις μισθών της τάξης του 15% (τουρισμό – ιδιωτικές κλινικές).

Και από την άλλη, ακόμη κι αν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν η κυβέρνηση μπορεί να κυρώσει μια τέτοια εξέλιξη. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης δηλώνει πως δεν θα ασκήσει veto σε μια πιθανή συμφωνία με αυξήσεις, όμως έχει πει ότι, το θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο κεντρικής πολιτικής διαπραγμάτευσης.

Το αποτέλεσμα της αυριανής συνάντησης θα αποτελέσει θέμα σύσκεψης στο υπουργείο Εργασίας, αυτή τη φορά, παρουσία του κ. Βρούτση, πιθανότατα την Πέμπτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα