«Χαλάει» τη φιέστα στο Ζάππειο το ΔΝΤ

08:33 1/4/2014 - Πηγή: Matrix24

Του Βαγγέλη Δουράκη

Σε κάθε περίπτωση, πέρα από την «στήριξη» των Βρυξελλών με αναγνώριση της προόδου της ελληνικής οικονομίας και των προσπαθειών του ελληνικού λαού, η Αθήνα αναμένει και το οριστικό χρονοδιάγραμμα σταδιακής εκταμίευσης της επόμενης δανειακής δόση. Οι δύο αυτές κινήσεις και η αποδέσμευση του μεγαλύτερου μέρους της δόσης λίγο πριν από το Πάσχα εκτιμάται ότι θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο το κλίμα, ώστε η χώρα μας να επιστρέψει στις αγορές

μέσα στον επόμενο ένα μήνα.

Το Euro Working Group (EWG), το όργανο που απαρτίζεται από τους τεχνοκράτες των υπουργείων Οικονομικών της ευρωζώνης, έχει εισηγηθεί να αποδεσμευθεί η επόμενη δόση προς τη χώρα μας σε τέσσερις φάσεις, συμπεριλαμβανομένης και της εκταμίευσης του μεριδίου του ΔΝΤ: - 6,3 δισ. ευρώ μέσα στον Απρίλιο (με πιθανότερη ημερομηνία έγκρισης τις 17 Απριλίου) - 3,4 δισ. ευρώ τον Μάιο (προ των ευρωεκλογών) από το ΔΝΤ - 1 δισ. ευρώ τον Ιούνιο - 1 δισ. ευρώ τον Ιούλιο Σύμφωνα με πληροφορίες, για τις υποδόσεις του Ιουνίου και του Ιουλίου η Ελλάδα θα πρέπει να θεσμοθετήσει κώδικα αντιμετώπισης της διαφθοράς στο Δημόσιο (κρατική μηχανή, κόμματα, πολιτικούς) και να επανεξετάσει τα ποσοστά κέρδους των φαρμακείων. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η έκθεση της τριμερούς παρουσιάστηκε από τον εκπρόσωπο της Κομισιόν Ματίας Μορς στο EWG και περιλαμβάνει εγκωμιαστικές αναφορές στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. Οι εκπρόσωποι των δανειστών μας αναγνωρίζουν ότι το περυσινό πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στα 2,4 δισ. ευρώ, ύστερα από τη διάθεση 500 εκατ. ευρώ για την πρόσθετη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ χαρακτηρίζουν πρότυπο τον μηχανισμό ελέγχου δαπανών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Ιδιαιτέρως ενθαρρυντικό είναι επίσης ότι η τρόικα φαίνεται να εκτιμά πως ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,7 δισ. ευρώ το 2014 είναι εφικτός και ότι δεν υπάρχει πλέον δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό φέτος. Στον αντίποδα, αποτιμάται ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε το 75% των δεσμεύσεών της, εμφανίζοντας καθυστερήσεις ιδίως στην κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και στο εργασιακό μέτωπο.

Ως προς το δημοσιονομικό κενό, επισημαίνεται όμως ότι υπάρχει «τρύπα» 2 δισ. ευρώ το 2015 και σωρευτικά 4 δισ. ευρώ το 2016 και τα μέτρα κάλυψής της θα εξεταστούν στην επόμενη αξιολόγηση της τριμερούς. Λόγος γίνεται και από τον εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για χρηματοδοτικό κενό 13 δισ. ευρώ, δηλαδή ουσιαστικά εκτιμά πως η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο δάνειο: Ο Γιάννης Στουρνάρας απάντησε άμεσα λέγοντας χαρακτηριστικά πως «μέχρι στιγμής, δεν βλέπουμε την ανάγκη για ένα τρίτο πακέτο διάσωσης» και πρόσθεσε «πιστεύω ότι τα χρήματα του προγράμματος, μαζί με τις καλύτερες επιδόσεις στο δημοσιονομικό μέτωπο, επαρκούν για να μας καλύψουν πλήρως για τους επόμενους 12 μήνες και υπό ορισμένες συνθήκες, αυτό μπορεί να συνεχιστεί και έως και μέσα στο 2016».

«Φωτιές» άναψε πάντως το ΔΝΤ, καθώς όπως έλεγε εκπρόσωπός του «υπάρχουν τώρα κάποιες δράσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα για να εισηγηθούμε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης» για να συμπληρώσει πως «το Ταμείο, ανάλογα με την εφαρμογή των ενεργειών θα εξετάσει την πληρωμή του»!

Στο υπουργείο Οικονομικών επικρατεί αισιοδοξία, πάντως ότι ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ολι Ρεν και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ θα προχωρήσουν σήμερα το μεσημέρι, μετά την ολοκλήρωση του άτυπου Eurogroup στο Ζάππειο Μέγαρο, σε επαινετικά σχόλια για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με την τρόικα ύστερα από εξάμηνες διαπραγματεύσεις και για την πορεία της οικονομίας μας.

Keywords
Τυχαία Θέματα