«Μπάχαλο» με τις αποδείξεις

Πρόκειται για σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αν και ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρας φαίνεται να διαφοροποιείται και να υποστηρίζει ότι θα πρέπει να γίνονται δεκτές μόνο οι αποδείξεις από τις ομάδες υψηλού κινδύνου για φοροδιαφυγή.

Συγκεκριμένα ο κ. Στουρνάρας σύμφωνα με πληροφορίες υποστηρίζει

ότι θα πρέπει να αναγνωρίζονται οι αποδείξεις από ελεύθερους επαγγελματίες και κυρίως από γιατρούς, δικηγόρους, υδραυλικούς, μπακάλικα και μαγαζιά λιανικής.

Σημειώνεται ότι με βάση τη νομοθεσία , μισθωτοί και συνταξιούχοι έχουν υποχρέωση να μαζέψουν αποδείξεις ίσες με το 10% του εισοδήματός τους, με μέγιστο απαιτούμενο όριο τα 10.500 ευρώ.

Για παράδειγμα μισθωτός με ετήσιο εισόδημα 5.000 ευρώ, θα πρέπει να έχει μαζέψει αποδείξεις 500 ευρώ στο τέλος του 2014. Αν έχειμαζέψει αποδείνξεις λιγότερες, δηλαδή 300 ευρώ, επί της διαφοράς των 200 ευρώ ο νόμος προβλέπει πως επιβάλλεται φόρος με συντελεστή 22%. Στο ανωτέρο παράδειγμα η επιβάρυνση είναι 44 ευρώ. Αντίθετα, αν αντί για 1.000 ευρώ έχει συλλέξει αποδείξεις π.χ 1.500 ευρώ δεν υπάρχει κανένα όφελος.

Σύμφωνα με πληροφορίες τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπογραφεί η απόφαση με την οποία θα προσδιορίζονται επακριβώς ποιες αποδείξεις θα μαζεύουν το 2014 οι φορολογούμενοι.

Keywords
Τυχαία Θέματα