Αθήνα και τρόικα ψάχνουν τη χρυσή τομή

Του Βαγγέλη Δουράκη

Ζητούμενο αυτή την στιγμή και έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα είναι για τους πιστωτές η Κυβερνητική συνοχή. Εφόσον μέχρι το ερχόμενο Σάββατο -οπότε και επιστρέφουν οι επικεφαλής της τρόικα- δεν υπάρξουν αναταράξεις τότε είναι πολύ πιθανό τα «καυτά μέτωπα» και το ζήτημα «νέα μέτρα» να μετατεθούν για τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δανειστές επιδιώκουν «ηρεμία» στην Ελλάδα για δύο βασικούς λόγους:

- Εξαιτίας των γερμανικών εκλογών, δεδομένου ότι το Βερολίνο δεν θέλει εκπλήξεις,

αλλά και

- εξαιτίας του ζητήματος νέων αποφάσεων για «κούρεμα» χρέους. Αν πιάσει ο Αύγουστος χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και η απόφαση για την καταβολή των δόσεων, τότε ενδεχομένως να «μπλοκαριστεί» η καταβολή τους λόγω χρηματοδοτικού κενού. Κάτι που θα φέρει και πάλι στην επιφάνεια την αναγκαιότητα για ελάφρυνση του χρέους.

Πληροφορίες αναφέρουν, λοιπόν, ότι το ζήτημα δημοσιονομικού κενού του 1,9 δισ. ευρώ, αν υπάρχει καλή… διάθεση από τους δανειστές, μπορεί να κλείσει χωρίς νέα μέτρα: με την αποδοχή ικανοποιητικής απόδοσης δράσεων συλλογής φόρων- εισφορών για φέτος και με την δέσμευση εύρεσης μέτρων για το 2014.

Θα αναζητηθεί ακόμη μια φόρμουλα ώστε να ξεπεραστεί το εμπόδιο της κινητικότητας 12.500 δημοσίων υπαλλήλων, καθώς όπως όλα δείχνουν αυτό το προαπαιτούμενο είναι σχεδόν αδύνατον να επιτευχθεί στην ώρα του.

Ένας συμβιβασμός θα μπορούσε να υπάρξει, αν η Τρόικα δεχόταν να «σπάσει» το πρόγραμμα της κινητικότητας σε δύο ή τρία ορόσημα (milestones) με ορίζοντα το Σεπτέμβρη.

Βάσει ενός τέτοιου σχεδίου οι πρώτοι υπάλληλοι που θα ένιωθαν τις επιπτώσεις της κινητικότητας θα ειδοποιούνταν στις αρχές του φθινοπώρου και οι πιστωτές μας αντί λίστας με ονόματα τον Ιούλιο που θα επιστρέψουν θα λάβουν το κείμενο ενημέρωσης του νομοσχεδίου. Άλλωστε το πότε πληρούνται όλα τα προαπαιτούμενα είναι στη διακριτική ευχέρεια της Τρόικας να το αποφασίσει.

Εφόσον κυβέρνηση και δανειστές δώσουν τα χέρια, τότε το δυσκολότερο θέμα του ελέγχου του Ιουλίου θα έχει κλείσει. Σε σχέση με τις υπόλοιπες δημοσιονομικές εκκρεμότητες, τόσο η Τρόικα όσο και η κυβέρνηση εκτιμούν πως στο τέλος θα τα βρούνε.

Keywords
Τυχαία Θέματα