Σε ανοικτή γραμμή Μαξίμου-Ιπποκράτους

Με τον Αντώνη Σαμαρά να πλέκει το εγκώμιο του Ευάγγελου Βενιζέλου με συνέντευξή του σε κυριακάτικη εφημερίδα, κάνοντας με νόημα λόγο για «εταίρο πλήρους ευθύνης», οι δύο άνδρες ήταν σε συνεχή επικοινωνία. Το ίδιο και τα επιτελεία τους. Δεν ήταν όμως μόνο τα ονόματα των νέων υπουργών που έπεσαν στο τραπέζι, αλλά και οι όροι της συμφωνίας που μέλλει να κάνει τη νέα κυβέρνηση

αποτελεσματικότερη, αλλά και λειτουργικότερη.

Στο ΠΑΣΟΚ, ένα ολόκληρο επιτελείο πέρασε πολλές εργατοώρες στην Ιπποκράτους, σβήνοντας και γράφοντας τις νέες διατυπώσεις, ανάλογα με τις προτεραιότητες του κόμματος. Θεωρείται άλλωστε απαραίτητο να έχει λυθεί και η τελευταία λεπτομέρεια ει δυνατόν πριν από το επόμενο ραντεβού των προέδρων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Δύο πράγματα θεωρούνται απολύτως αδιαπραγμάτευτα από την πλευρά της Ιπποκράτους: ο αποτελεσματικότερος τρόπος διαπραγμάτευσης με την τρόικα στο εξής και η περαιτέρω επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής. Εκτιμούν άλλωστε, πως έτσι, θα απομακρυνθεί ο κίνδυνος λήψης νέων δημοσιονομικών μέτρων, κάτι που στο ΠΑΣΟΚ επαναλαμβάνουν επί μήνες ότι δεν αντέχει η κοινωνία.

Τίθεται ακόμα θέμα κανόνων στην λειτουργία της κυβέρνησης και σεβασμού μεταξύ των εταίρων, ώστε να αποφεύγονται αιφνιδιασμοί εκ μέρους του Μεγάρου Μαξίμου. Όσον αφορά στις νομοθετικές πρωτοβουλίες, προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ παραμένει η εξέταση και εφαρμογή της πρότασης που έχει καταθέσει για την αντιμετώπιση της ανεργίας, ο ενιαίος φόρος ακινήτων, η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ο επανασχεδιασμός του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, η εφαρμογή αξιόπιστων λύσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και το ακατάσχετο των 1500 ευρώ ανά άτομο.

Την ίδια στιγμή, στο τραπέζι φέρνει η Ιπποκράτους, τις κόκκινες γραμμές της για την ιθαγένεια και τον νέο εκλογικό νόμο, ενώ προτίθεται να επαναφέρει το θέμα της χρηματοδότησης των κομμάτων, επιμένοντας σε σαφείς προτάσεις στη σκιά και των δικών της οικονομικών προβλημάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα