«Αρχική έγκριση» απόψε για τη δόση

Το διεθνές πρακτορείο κάνει λόγο για «κατ’ αρχήν πολιτική έγκριση» για το δάνειο και επικαλείται πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup για τη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά θα χρειαστούν και περαιτέρω συνομιλίες.

Όσον αφορά στη δόση, το Reuters κάνει αναφορά σε σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο η τρόικα θα

κάνει στις 28 Νοεμβρίου έναν τελικό έλεγχο αν έχουν δρομολογηθεί οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ζητηθεί από την Αθήνα. Στη συνέχεια, το Eurogroup θα λάβει την τελική απόφαση για την εκταμίευση στις 3 Δεκεμβρίου, στις 4 Δεκεμβρίου θα υπογραφεί το αναθεωρημένο Μνημόνιο και στις 5 Δεκεμβρίου θα δοθούν τα χρήματα στην Ελλάδα.

Όσον αφορά στο χρέος, το Reuters ανέφερε ότι ο υπυοργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προτείνει την επαναγορά του 50% του χρέους που κατέχουν οι ιδιώτες πιστωτές, με αντίτιμο ίσο με το 25% της ονομαστικής αξίας του. Τα χρήματα για την επαναγορά των ομολόγων θα δοθούν εξ ημισείας από την Αθήνα και την ΕΚΤ.  Αν η πρόταση υλοποιηθεί, εκτιμάται ότι το ελληνικό χρέος θα μειωθεί κατά 11 ποσοστιαίες μονάδες, με κόστος 7,5 δισ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα