Απόσυρση υπουργών και «κατά περίπτωση» στήριξη

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο Φώτης Κουβέλης εισηγήθηκε την απόσυρση των υπουργών και των γενικών γραμματέων που έχει υποδείξει το κόμμα του στην κυβέρνηση και η πρότασή του έγινε δεκτή. Ωστόσο, έντονη είναι στη ΔΗΜΑΡ και η αντίθετη άποψη, καθώς ακόμη και στενοί -και διαχρονικοί- συνεργάτες του Φώτη Κουβέλη διαφωνούν με την

απόφαση του προέδρου του κόμματος.

Στην Αγίου Κωνσταντίνου διεξήχθησαν δύο ψηφοφορίες, μία στην Εκτελεστική Επιτροπή και μία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Εκτελεστική Επιτροπή 20 στελέχη υπερψήφισαν την εισήγηση Κουβέλη, ενώ 6 στελέχη τάχθηκαν κατά. Μεταξύ των στελεχών που καταψήφισαν ήταν οι Ντόρα Τσικαρδάνη, Γεράσιμος Γεωργάτος, Σταύρος Λειβαδάς, Γιάννης Αντωνίου.

Σε ό,τι αφορά στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, οι βουλευτές Γρηγόρης Ψαριανός και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Βασίλης Οικονόμου εναντιώθηκαν με ένταση στην εισήγηση Κουβέλη, η οποία, ωστόσο, υπερψηφίστηκε από 11 βουλευτές.

Αναλυτικά η απόφαση:

Η ΔΗΜΑΡ, μετά από απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της δεν μετέχει στην κυβέρνηση.

Ζήτησε από τους Υπουργούς, Υφυπουργούς, Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς, που η ΔΗΜΑΡ είχε υποδείξει να υποβάλλουν τις παραιτήσεις τους.

Παραιτούνται οι υπουργοί

Νωρίτερα, από τα γραφεία της ΔΗΜΑΡ είχαν αποχωρήσει οι υπουργοί που προέρχονται από το κόμμα. «Θα τα ξαναπούμε όταν δημοσιευθεί στο ΦΕΚ η παραίτησή μου από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης», είπε στους δημοσιογράφους ο Αντώνης Μανιτάκης, ενώ και η υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη επισήμανε ότι «πάει στο υπουργείο να μαζέψει τα πράγματά της». Πάντως, με την απόφαση Κουβέλη διαφώνησε ο υφυπουργός Παιδείας, Θόδωρος Παπαθεοδώρου, αλλά κι εκείνος θα πειθαρχήσει στην απόφαση να παραιτηθεί της θέσης του.

Αμφίσημη δήλωση Κουβέλη

Με μία διφορούμενη δήλωση, ο Φώτης Κουβέλης αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την «κατά περίπτωση» στήριξη της κυβέρνησης από εδώ και στο εξής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επιλέγει στάση «συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης».

«Η χώρα δεν χρειάζεται εκλογές. Η ΔΗΜΑΡ έδωσε και θα δώσει τη μάχη για την παραμονή της χώρας στο Ευρωπαϊκό πλαίσιο. Η ΔΗΜΑΡ θα είναι παρούσα σε αυτή τη μάχη με τις δικές της διακριτές πολιτικές θέσεις. Η ΔΗΜΑΡ επιμένει στη μεταρρυθμιστική της πολιτική και στην αναζήτηση και διεκδίκηση λύσεων μέσα στην Ευρωπαϊκή πραγματικότητα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φώτης Κουβέλης, επισημαίνοντας ότι «αυτή θα είναι η πολιτική παρουσία» της ΔΗΜΑΡ. «Σε αυτή την προσπάθεια η ΔΗΜΑΡ θα είναι ενεργή, αλλά και αντίθετη σε αυθαιρεσίες, αυταρχισμούς και πολιτικές που προωθούν κομματικές επιλογές και δεν υπηρετούν την ανόρθωση της χώρας, της κοινωνίας και τους δημοκρατικούς θεσμούς», κατέληξε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ.

Keywords
Τυχαία Θέματα