Αποπομπή Σταυρίδη, ασπίδα σε Σαμαρά

Πιθανότατα ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ θα έφευγε ούτε ή άλλως. Ακόμη κι αν ο επιχειρηματίας, το λιαρ τζετ του οποίου χρησιμοποίησε δεν ήταν ο Δημήτρης Μελισσανίδης, δηλαδή ο επιχειρηματίες που εξαγόρασε το πακέτο του ΟΠΑΠ και ο ο άνθρωπος που, ως γνωστόν, διατηρεί προνομιακές σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο συνδυασμός, ωστόσο, όλων των ανωτέρω δεδομένων κατέστησε την υπόθεση Σταυρίδη μείζον απειλή για το Μαξίμου, το οποίο με συνοπτικές διαδικασίες

αποφάσισε την αποπομπή του. Ακόμη και το γεγονός ότι στον περίφημο διαγωνισμό για τον ΟΠΑΠ δεν υπήρξε άλλη προσφορά,δεν καθιστά λιγότερο σοβαρή την απίστευτη ελαφρότητα που επέδειξε ο πρώην, πλέον, Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Στο κυβερνητικό επιτελείο μόλις πληροφορήθηκαν τα δημοσιεύματα για την… αεροπορική εξυπηρέτηση Μελισσανίδη προς τον Σταυρίδη κτύπησαν συναγερμό. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μόλις ενημερώθηκε στην Πύλο όπου έκανε οικογενειακώς διακοπές για τα δημοσιεύματα θεώρησε απαράδεκτο ατόπημα τη συμπεριφορά του κ.Σταυρίδη. Κατά τις ίδιες πηγές, υπήρξε επικοινωνία του κ. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος συμφώνησε πως ήταν θέμα ηθικής τάξεως η απομάκρυνση του κ.Σταυρίδη, ενώ στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός κάλεσε, εκ νέου, τον Γιάννη Στουρνάρα ανάβοντας το πράσινο φως για την απομάκρυνση του Σταυρίδη από το ΤΑΙΠΕΔ. Ο υπουργός Οικονομικών ήταν αυτός που ανακοίνωσε στον κ.Σταυρίδη την απόφαση αποπομπής του και αμέσως μετά το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε ένα λιτό δελτίο τύπου στο οποίο ούτε καν ανέφερε το λόγο της απομάκρυνσης του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ.

Στο Μαξίμου αποφάσισαν ότι το ζήτημα έπρεπε να «πνιγεί» άμεσα, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο ίδιος ο Πρωθυπουργός θα βρίσκονταν αντιμέτωπος με πλήθος δημοσιευμάτων για τις δικές του σχέσεις με τον Δημήτρη Μελισσανίδη, κάτι που όπως είναι φυσικό δεν μπορεί να αποτραπεί πλήρως.

Από εκεί και πέρα, η αποπομπή Σταυρίδη άνοιξε και τη συζήτηση για την αποτελεσματικότητα του ΤΑΙΠΕΔ. Για την ακρίβεια, τη συζήτηση άνοιξε ο ίδιος ο αποπεμφθείς Πρόεδρος, σχολιάζοντας πώς «η απόφαση είναι σεβαστή, αλλά κανείς δε μπορεί να γνωρίζει όλα τα κριτήρια», φράση που ερμηνεύθηκε ως υπαινιγμός για τους πραγματικούς λόγους απομάκρυνσής του.

Την ίδια στιγμή, σε μία προφανή προσπάθεια υποτίμησης του κ. Σταυρίδη, γαλάζια στελέχη σημείωναν ότι επικρατούσε, ούτως ή άλλως, δυσαρέσκεια στο περιβάλλον του πρωθυπουργού για τις επιδόσεις του κ.Σταυρίδη στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων μετά το ναυάγιο της ΔΕΠΑ, θέση πάντως που οι ίδιοι ακύρωναν αμέσως μετά παραδεχόμενοι ότι η παραίτηση Σταυρίδη δεν θέτει σε κίνδυνο το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, καθώς ούτως ή άλλως το κύριο βάρος της καθημερινής λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ φέρει ο διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Εμίρης.

Σύμφωνα με κάποιες πηγές, άλλωστε, δεν αποκλείεται ο κ. Εμίρης να αναλάβει και τη θέση του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, η οποία πάντως δεν έχει αποδεχθεί γούρικη για όσους την κατείχαν μέχρι σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα