Διακοπές, τέλος!

Από χθες Κυριακή, ο Αντώνης Σαμαράς ξεκίνησε τα τηλεφωνήματα προς τους υπουργούς της κυβέρνησης που έχουν μνημονιακές υποχρεώσεις προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την επικείμενη αξιολόγηση της τρόικας. Άλλωστε, τα μέτωπα είναι πολλά με κυρίαρχο αυτό της κινητικότητας καθώς μέχρι τις 23 Αυγούστου, τα υπουργεία θα πρέπει να δώσουν στον Κυριάκο Μητσοτάκη συγκεκριμένες λίστες με τις θέσεις και υπηρεσίες που θα καταργηθούν, οι οποίες στη συνέχεια θα «προσωποποιηθούν» στους εργαζόμενους που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα.

Επίσης,

το ίδιο διάστημα θα πρέπει να «τρέξει» το πρόγραμμα εξυγίανσης των αμυντικών βιομηχανιών, να προωθηθούν οι αλλαγές στον κώδικα δικηγόρων, να ολοκληρωθεί η επεξεργασία του νέου φόρου ακινήτων – ο οποίος εν τέλει ελάχιστες ελαφρύνσεις φέρνει και για μικρές ιδιοκτησίες – αλλά και να επιβεβαιωθεί η πορεία των εσόδων.

Ο κ. Σαμαράς έχει συγκαλέσει σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων υπουργών και γενικών γραμματέων για το πρωί της Τρίτης, προκειμένου όλες οι εκκρεμότητες να μπουν στην τελική φάση υλοποίησής τους, σε ένα εξαιρετικά πάντως ρευστό πολιτικό περιβάλλον. Και τούτο διότι είναι σαφές πώς κάθε κίνηση της κυβέρνησης επιβαρύνεται και από εξωγενείς παράγοντες., όπως για παράδειγμα οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας που προκαλούν ενστάσεις μεταξύ των βουλευτών (σ.σ. μόλις χθες 11 βουλευτές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τάχθηκαν εναντίον του μέτρου μέσω της Ελευθεροτυπίας).

Επιβαρυντικό παράγοντα αποτελούν και οι αντιδράσεις που θα προκύψουν από την υλοποίηση του προγράμματος κινητικότητας καθώς πρόκειται για μεγάλο αριθμό προσωπικού που υπερβαίνει τις 10.000 άτομα (σ.σ. το Σεπτέμβριο θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και οι δημοτικοί αστυνομικοί).

Παρά τις δυσκολίες, ωστόσο, παράγοντες του Μαξίμου μοιάζουν να ανησυχούν περισσότερο για το… Δεκέμβριο. Και τούτο όχι μόνον γιατί οι όποιες προσδοκίες ελαφρύνσεων, πχ στο φόρο ακινήτων θα έχουν διαψευστεί ή γιατί θα έχει έρθει η περίοδος του, ακριβού, πετρελαίου θέρμανσης. Αλλά και διότι σε ένα εντελώς αμφίβολο διεθνές περιβάλλον – θα έχουν ολοκληρωθεί οι γερμανικές εκλογές και θα έχει ξεκινήσει επισήμως η διελκυστίνδα για το ελληνικό χρέος – η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει όχι μόνον να βρει επιπλέον 12.500 υπαλλήλους προς διαθεσιμότητα αλλά να έχει αρχίσει και τις… απολύσεις!

Keywords
Τυχαία Θέματα