ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΛΕΤΣΟΣ

Παγκόσμια ανταγωνιστικό προϊόν, ο Ελληνικός Τουρισμός

Ο τουρισμός είναι γνωστό ότι αποτελεί έναν από τους βασικότερους κορμούς της ελληνικής οικονομίας καθώς η συμμετοχή του στο ΑΕΠ κυμαίνεται κοντά στο 16%, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί θέσεις εργασίας κυρίως στους νέους και στη περιφέρεια, καθώς περίπου ο ένας στους πέντε κατοίκους της Ελλάδας απασχολείται άμεσα ή έμμεσα στην τουριστική

βιομηχανία, ενώ για κάθε Ευρώ που καταναλώνεται στον τουρισμό δημιουργείται υπερδιπλάσια δευτερογενή κατανάλωση στην υπόλοιπη οικονομία.

Το 2012 ήταν και παραμένει μια πολύ δύσκολη χρονιά για τον Ελληνικό τουρισμό και ενώ η χρονιά είχε ξεκινήσει πολύ αρνητικά, μετά τις εκλογές του Ιουνίου παρατηρείται μια σταδιακή αναχαίτιση της αρνητικής τάσης με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να κινούμαστε με μονοψήφιο ρυθμό μείωσης σε επίπεδο αφίξεων και με διψήφιο ρυθμό μείωσης σε επίπεδο εσόδων, καθώς οι τιμές προσφοράς έχουν συμπιεστεί πολύ φέτος λόγω του περιορισμού της ζήτησης. Το ρευστό πολιτικό κλίμα της χώρας του πρώτου εξαμήνου και η περαιτέρω επιδείνωση του αρνητικού κλίματος και δημοσιότητας για τη χώρα μας, καθώς και η γενικευμένη οικονομική κρίση της Ευρώπης είναι οι βασικοί λόγοι της φετινής πορείας. Όλη αυτή η αστάθεια και αβεβαιότητα επηρέασε αρνητικά το ρυθμό προ-κρατήσεων και κρατήσεων το πρώτο μισό του 2012, ενώ μετά τις εκλογές του Ιουνίου που η χώρα μας πήγε σε ένα σταθερό σχήμα κυβέρνησης παρατηρήθηκε αναστροφή του κλίματος όσον αφορά το ρυθμό αύξησης των κρατήσεων. Έτσι, ενώ η χρονιά είχε ξεκινήσει με διψήφιο ρυθμό μείωσης τουριστικών αφίξεων η εκτίμηση για το σύνολο της χρονιάς είναι ότι θα κινηθούμε σε μονοψήφιο αρνητικό ποσοστό αφίξεων.

Σε επίπεδο τουριστικών εσόδων η μείωση αναμένεται να κινηθεί σε διψήφιο ρυθμό μείωσης για το σύνολό της χρονιάς, καθώς η περιορισμένη ζήτηση και η αυξημένη διαπραγματευτική ισχύ των μεγάλων «tour operators» είχε σαν αποτέλεσμα να υπάρξει μεγάλη πίεση για ακόμα χαμηλότερες τιμές προς τους Έλληνες ξενοδόχους. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι επειδή η περσινή χρονιά ήταν πολύ καλή, αντίστοιχα και η βάση σύγκρισης είναι υψηλότερη.

Η οικονομική κρίση στην Ευρώπη έχει αρνητική επίδραση και στους άλλους κλασσικούς τουριστικούς προορισμούς όπως για παράδειγμα η Τουρκία, η οποία παρά το ότι διαθέτει ένα πολύ μεγάλο διαφημιστικό budget αυτή τη στιγμή «τρέχει» με αρνητικό πρόσημο σε επίπεδο τουριστικών αφίξεων. Η μείωση της κατανάλωσης, η συρρίκνωση του οικογενειακού εισοδήματος, και η αρνητική καταναλωτική εμπιστοσύνη και ψυχολογία που άρχισε να βιώνει η Ελλάδα από το 2008, αρχίζει τώρα να περνάει και στην Ευρώπη με αποτέλεσμα την επιδείνωση των επιδόσεων του τουριστικού κλάδου σε γενικευμένο επίπεδο.

Ο τουρισμός είναι σαφέστατα ο κλάδος που όχι μόνο μπορεί να βγάλει την χώρα μας από την κρίση και την ύφεση, αλλά και που μπορεί να οδηγήσει το σύνολο της Ελληνικής οικονομίας σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα σε υψηλά επίπεδα παγκόσμιας ανταγωνιστικότητας και να χτίσει ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο και ευημερία γ

Keywords
Τυχαία Θέματα