Σήμερα στο LSE ο Τσίπρας

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Με τη σημερινή ομιλία του στο LSE, αλλά και τις επαφές που θα έχει στη βρετανική πρωτεύουσα ως το Σάββατο, ο Αλέξης Τσίπρας θα κλείσει τον πρώτο κύκλο διεθνών επαφών του -αφού τα ταξίδια σε Μόσχα και Πεκίνο είναι προγραμματισμένα για αρκετά αργότερα.

Η Κουμουνδούρου, χθες, με άτυπη ενημέρωσή της, δημοσιοποίησε την αποτίμηση των διεθνών επαφών του Αλέξη Τσίπρα.

«Μετά

το Βερολίνο, όπου συναντήθηκε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την Ουάσιγκτον, όπου μίλησε στο ινστιτούτο Brookings, την Νέα Υόρκη, όπου μίλησε στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, αλλά και τα ταξίδια σε Αργεντινή, Βραζιλία και Βενεζουέλα, όπου στάθηκε δίπλα σε πολιτικούς όπως ο Κάστρο, ο Λούλα, η Ρουσέφ και ο Κορέα, οι οποίοι καταβάλουν διαρκή αγώνα για ένα καλύτερο αύριο για τους λαούς τους, ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει την προσπάθεια για διεθνοποίηση του ελληνικού προβλήματος», σημειώνουν στην άτυπη ενημέρωση συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, προαναγγέλλοντας ότι σήμερα, με την ομιλία του που τιτλοφορείται «Η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση», ο Αλέξης Τσίπρας «ενώπιον του πιο απαιτητικού – ίσως – ακροατηρίου , σε ένα από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης, στο LSE, θα παρουσιάσει το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για έξοδο από την κρίση, αλλά και την εναλλακτική πρόταση για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας». «Ακόμη θα μιλήσει για το πώς μπορεί να εφαρμοστεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ένα βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο οικονομικό μοντέλο, το οποίο έχοντας ισχυρή δημοκρατική και λαϊκή νομιμοποίηση μπορεί να αναστείλει και να αποκρούσει τη βάρβαρη νεοφιλελεύθερη επέλαση και την επικυριαρχία των αγορών στα κράτη και στους λαούς», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Η αποτίμηση

Σε ό,τι αφορά τον κύκλο των διεθνών επαφών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στην άτυπη ενημέρωση της Κουμουνδούρου αναφέρεται ότι η παρουσία του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ «σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη» απαντά στο ερώτημα «ποιος είναι ο ρόλος και η πολιτική στόχευση της σύγχρονης Αριστεράς». «Η Αριστερά δεν είναι «σύγχρονη» και «ευρωπαϊκή» όταν δέχεται χωρίς αντιστάσεις την επιβολή της νεοφιλελεύθερης στρατηγικής που σε οικονομικό επίπεδο απομυζά τις οικονομίες των κρατών και απογυμνώνει τις χώρες από τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους, σε κοινωνικό επίπεδο οδηγεί στον αυταρχισμό, στην περιστολή των κοινωνικών ελευθεριών και των πολιτικών δικαιωμάτων και σε πολιτικό επίπεδο αποτελεί τη βάση για την επιβολή αντιδημοκρατικών, αντιουμανιστικών και εν τέλει αντίθετων προς την ευρωπαϊκή παράδοση και κουλτούρα μοντέλων διακυβέρνησης. Και βέβαια η Αριστερά δεν είναι «σύγχρονη» και «ευρωπαϊκή», όταν εγκλωβίζεται στη δική της εσωστρέφεια και είναι όμηρος γραφειοκρατικού χαρακτήρα αγκυλώσεων», σημειώνουν οι κύκλοι της Κουμουνδούρου, απαντώντας, ουσιαστικά και στις αιτιάσεις που ακούστηκαν στο εσωτερικό του κόμματος από την εσωκομματική αντιπολίτευση.

Απαντήσεις στο εσωτερικό

Παράλληλα, στην άτυπη ενημέρωση της Κουμουνδούρου, η αξιωματική αντιπολίτευση απαντά και στην κριτική που διατυπώθηκε προς τον Αλέξη Τσίπρα, αναφορικά με το πώς μπορεί να συναντάται με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, μετά να μιλά ενώπιον της ακαδημαϊκής ελίτ των ΗΠΑ και ταυτόχρονα να συναντάται με σοσιαλιστές ηγέτες της Λατινικής Αμερικής. «Η απάντηση έρχεται από τον τρόπο με τον οποίο «στάθηκε» ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έναντι των εκπροσώπων της αμερικανικής και ευρωπαϊκής ελίτ», σημειώνουν κύκλοι της Κουμουνδούρου, επικαλούμενες το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε ευθέως στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το θέμα του κατοχικού δανείου, αλλά και της κατάθεσης Χριστοφοράκου για το σκάνδαλο της Siemens.

Το πρόγραμμα στο Λονδίνο

Σε σχέση, πάντως, με την τριήμερη επίσκεψή του στο Λονδίνο, ο Αλέξης Τσίπρας, εκτός της ομιλίας του στο LSE, θα έχει επαφές και συναντήσεις με βουλευτές και στελέχη της σκιώδους κυβέρνησης των Εργατικών, ενώ θα συνομιλήσει και με εκπροσώπους σωματείων, κινημάτων και συνδικάτων της Βρετανίας, σε εκδήλωση που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ Λονδίνου.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα στο Λονδίνο έχει ως εξής:

ΠΕΜΠΤΗ 14.03.2013

18:30-20:00 Ομιλία του Α.Τσίπρα στο Ελληνικό Παρατηρητήριο του L.S.E. υπό τον τίτλο ‘Greece’s way out of the crisis’

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15.03.2013

16:30 Συνάντηση με αντιπροσωπεία βουλευτών και μέλη της σκιώδους κυβέρνησης του Labour Party στη Βουλή.

18:30-20:00 Ομιλία του Α. Τσίπρα σε εκδήλωση της οργάνωσης του Σύριζα Λονδίνου

ΣΑΒΒΑΤΟ 16.03.2013

10:00 Συνάντηση με την κίνηση Coalition of Resistance, την πρωτοβουλία Greek Solidarity Campaign και Σωματείο συνδικάτων

Keywords
Τυχαία Θέματα