Αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από την S&P

Στην αναβάθμιση των τεσσάρων εγχώριων συστημικών τραπεζών προχώρησε ο διεθνής οίκος αξιολογήσεων Standard & Poor’s μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου που πραγματοποίησαν οι τράπεζες. Η S&P αναβάθμισε την αξιολόγηση της Alpha Bank, της Τράπεζας Πειραιώς,

της Εθνικής Τράπεζας και της Eurobank σε «CCC+» από «CCC» πριν ενώ αναβάθμισε σε «σταθερή» την προοπτική (outlook) τους.

Σύμφωνα με την S&P η αναβάθμιση σηματοδοτεί την εκτίμησή της ότι η πιστοληπτική ικανότητα των παραπάνω τραπεζών έχει βελτιωθεί λόγω της πρόσβασης που έχουν στη ρευστότητα που προσφέρουν οι ευρωπαϊκές αρχές, των αυξήσεων κεφαλαίου που ολοκλήρωσαν αλλά και την μείωση του πιστωτικού κινδύνου αποτέλεσμα της σταδιακής σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.

Στη ανάλυση του οίκου σημειώνεται ότι ο εγχώριος τραπεζικός τομέας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις λόγω της παρατεταμένης κρίσης ωστόσο διευκρινίζεται ότι ο κίνδυνος περαιτέρω επιδείνωσης των συνθηκών έχει πλέον μειωθεί. Όπως εκτιμάη ελληνική οικονομία οδεύει σε μια σταδιακή εξισορρόπηση και αναμένει το ΑΕΠ να ανακάμψει σταδιακά κατά την περίοδο 2014-2017.

Στην ανάλυση επισημαίνειται επίσης ότι στις 29 Απριλίου του 2014 η Eurobank ολοκλήρωσε την αύξηση κεφαλαίου των 2,9 δισ. ευρώ και στις 8 Μαίου η Εθνική Τράπεζα ολοκλήρωσε την κεφαλαιακή αύξηση 2,5 δισ. ευρώ. Είχαν προηγηθεί τον προηγούμενο Απρίλιο οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς ύψους 1,2 δις. ευρώ και 1,75 δις. ευρώ αντίστοιχα.

Ωστόσο τονίζεται πως παρά τις πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίου, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστεί να αυξήσουν περαιτέρω το μέγεθος των κεφαλαιακών τους «μαξιλαριών», γιατί θα αντιμετωπίσουν μεγάλες απώλειες από δάνεια τα επόμενα χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα