Το τέρας ξαναγεννήθηκε, αλαζόνες κρυφτείτε...

Godzilla

Του Γκάρεθ Έντουαρντς. Διάρκεια: 123'. Με τους Ελίζαμπεθ Όλσεν, Μπράιαν Κράνστον, Άαρον Τέιλορ Τζόνσον, Βίκτορ Ράζουκ, Ζιλιέτ Μπινός, Σάλι Χόκινς, Κεν Βατανάμπε, Ντέιβιντ Στράδερν

Μία επική αναγέννηση του πασίγνωστου καϊτζού (τέρας στα γιαπωνέζικα). Σε αυτή τη θεαματική περιπέτεια το πιο διάσημο τέρας του κόσμου στρέφεται ενάντια σε άλλα τρομερά τέρατα που απειλούν την ύπαρξη της ανθρώπινης ζωής δημιουργημένα από την επιστημονική αλαζονεία της ανθρωπότητας.

Πενήντα χρόνια μετά την αρχική εμφάνιση

του, η ιστορία του Γκοτζίλα συμπεριλαμβάνει μια ολόκληρη ομάδα τεράτων τα οποία συγκρούονται μεταξύ τους σε έναν μέχρις εσχάτων αγώνα με τελικό πεδίο μάχης την δυτική ακτή των ΗΠΑ.Τα πολύ ρεαλιστικά εφέ και η τρισδιάστατη επεξεργασία του φιλμ εξισορροπούνται με τη κινηματογραφική αφήγηση που συνδυάζει αριστοτεχνικά τις αμείλικτες τερατώδεις συγκρούσεις με τη μελοδραματική ανθρώπινη αυτοθυσία για το καλό του συνόλου.

Η ταινία επενδύει για άλλη μια φορά στους φόβους της ανθρωπότητας για το πυρηνικό όλεθρο με τη διαφορά ότι τώρα δεν αναφέρεται στις μνήμες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, αλλά υπενθυμίζει το πρόσφατο «ατύχημα» της Φουκουσίμα. Η δε σκηνοθετική δουλειά του Γκάρεθ Έντουαρντς παραπέμπει στο νεαρό Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Σωσίας (The Double)

Του Ρίτσαρντ Αγιοάντε. Διάρκεια: 93'. Με τους Τζέσε Άιζενμπεργκ, Μια Βασικόβσκα, Γουάλας Σον, Νόα Τέιλορ

Ο Σάιμον Τζέημς είναι ένας τυπικός υπάλληλος γραφείου που εργάζεται σε μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία. Το αφεντικό του και οι συνάδελφοι του, τον υποτιμούν συνεχώς, η μητέρα του κάνει παράπονα για όλα και το χειρότερο όλων, η Χάννα, η όμορφη βοηθός στο τμήμα φωτοαντίγραφων, τον αγνοεί. Όπου και να στραφεί ο Σάιμον βρίσκει μόνο εμπόδια και η ζωή του φαίνεται να μην έχει καμία απολύτως βελτίωση. Τα πράγματα θα χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο με τον ερχομό ενός καινούριου συναδέλφου, του Τζέημς Σάιμον που είναι ολόιδιος εξωτερικά με τον Σάιμον αλλά έχει όλα όσα του λείπουν. Αυτοπεποίθηση, χαρίσματα και ένα μοναδικό ταλέντο στο να σαγηνεύει τις γυναίκες. Αναπόφευκτα ο Τζέημς θα αρχίσει να παίρνει τη ζωή του Σάιμον...

Ευφάνταστη και οπτικά καλαίσθητη μεταφορά της ομότιτλης νουβέλας του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι πακεταρισμένη σαν μαύρη κωμωδία που παραπέμπει στον Κάφκα, και μοιάζει με οργουελικό εφιάλτη. Με λιτή διατύπωση η ταινία ανατέμνει τον συστηματικό, προγραμματισμένο και νευρωσικό χαρακτήρα της σημερινής πραγματικότητας η οποία δεν αφήνει ελεύθερο χώρο για το αναγκαίο συναίσθημα. Ένα ειρωνικό και επιδέξια σουρεαλιστικό σχόλιο για το πειθαρχημένο κόσμο των υπάκουων καταναλωτών που υποδουλώνονται από την απάνθρωπη τεχνολογία.

Ρωμαίος και Ιουλιέτα (Romeo and Juliet)

Του Κάρλο Καρλέι. Διάρκεια: 118'. Με τους Ντάγκλας Μπουθ, Χέιλι Στάινφελντ, Ντέμιαν Λιούις, Εντ Γουέστγουικ, Κρίστιαν Κουκ, Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Τομ Γουίσντομ, Πολ Τζιαμάτι

Η αρχετυπική ρομαντική ιστορία του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας παίρνει νέα πνοή στην κινηματογραφική αυτή μεταφορά. Οι οικογένειες των Μοντέγων και των Καπουλέτων, με την αέναη έχθρα που τους χωρίζει, ψάχνουν ευκαιρία για καβγά στους δρόμους της Βερόνα. Όταν ο νεαρός Μοντέγος Ρωμαίος και η Ιουλιέτα, κόρη του Καπουλέτου θα ερωτευτούν κεραυνοβόλα, οι οικογένειές τους θα θελήσουν να τους χωρίσουν με τραγικά αποτελέσματα.

Αξιόλογη και εντυπωσιακή παραγωγή γυρισμένη εξ ολοκλήρου στους φυσικούς χώρους, που υποτίθεται ότι έζησαν οι ήρωες του Σαίξπηρ (Βερόνα και Πάντοβα), με πλούσια ντεκόρ και κοστούμια και με διατήρηση του έμμετρου λόγου, όπως στο αυθεντικό κείμενο του Σαίξπηρ. Ερμηνευτική αρτιότητα των υποστηρικτικών ρόλων, αδύναμη όμως ερμηνεία του ζεύγους των πρωταγωνιστών που κλήθηκε να υποδυθεί τους εμβληματικών ρόλους.

Suzanne

Της Κατέλ Κιγιεβερέ. Διάρκεια: 94'. Με τους Σάρα Φορεστιέ, Αντέλ Ενέλ, Φρανσουά Νταμιάν, Πολ Αμί

H Σουζάν και η μεγαλύτερη αδερφή της Μαρία ζουν μαζί με τον χήρο πατέρα τους Νικολά. Τα δύο κορίτσια είναι πολύ δεμένα μεταξύ τους, παρά τους διαφορετικούς χαρακτήρες τους. Σύντομα η έφηβη Σουζάν ανακοινώνει ότι είναι έγκυος. Πέντε χρόνια μετά ο γιος της Τσάρλι, είναι ήδη μέλος της οικογένειας, ενώ ο πατέρας του είναι απών. Την ίδια περίοδο εκείνη εργάζεται στην ίδια μεταφορική εταιρεία, στην οποία είναι υπάλληλος ο πατέρας της. Η ζωή της οικογένειας περιπλέκεται όταν γνωρίζει τον Ζουλιέν, έναν γοητευτικό μικρο-κακοποιό, ο οποίος θα χρειαστεί να φύγει από την χώρα. Τότε η Σουζάν θα πρέπει να πάρει τη δύσκολη απόφαση να επιλέξει ανάμεσα σε αυτόν και την οικογένειά της...

Ένα κομψό κινηματογραφικό στολίδι που παρουσιάζει μια σειρά στιγμιότυπων μιας οικογένειας σε αποσύνθεση. ανάμειξη οξεία κοινωνικό όραμα με Έξυπνο στη σύλληψή του σενάριο αναπτυγμένο με ελλειπτική οπτική και σπαρακτική οικειότητα κατά την αφήγηση χαρίζει στο θεατή την αίσθηση ότι παρακολουθεί ένα ναυάγιο σε αργή κίνηση.

Million Dollar Arm

Του Κρεγκ Γκιλέσπι Διάρκεια: 124'. Με τους Κινγκ, Τζον Χαμ, Μπιλ Πάξτον, Λέικ Μπελ, Άλαν Άρκιν

Ένας αθλητικός ατζέντης σχεδιάζει μια ασυνήθιστη τακτική στρατολόγησης ταλαντούχων παικτών του κρίκετ από την Ινδία για να παίξουν στην Αμερικανικό επαγγελματικό πρωτάθλημα του Μπέιζμπολ. Ευφάνταστη κομεντί που περιστρέφεται αρχικά στο ταξιδιωτικό πέρασμα στην Ινδία και κατόπιν στους χαρακτήρες των Ινδών παικτών του κρίκετ που συνειδητοποιούν τη σημασία της οικογένειας και τη νοσταλγία για τη χώρα τους Βασισμένη σε αληθινή ιστορία, η ταινία δεν επικεντρώνεται σε τίποτα ιδιαίτερο που να εγείρει ερωτήματα ως προς τις πολιτισμικές και αθλητικές διαφορές αλλά βασίζεται επιπόλαια στον τομέα του μάρκετινγκ που καθιστά στερεότυπη και προβλέψιμη τη πλοκή της

Salvo

Των Φάμπιο Γκρασαντόνια, Αντόνιο Πιάτζα. Διάρκεια: 103'. Με τους Σαλέχ Μπακρί, Σάρα Σεραϊόκο, Λουίτζι Λο Κάσκιο, Μάριο Πουπέλα

O Σάλβο, ένας εκτελεστής της Σικελικής μαφίας, είναι μοναχικός, ψυχρός και αδίστακτος. Όταν εισβάλει σε ένα σπίτι για να σκοτώσει τον άνθρωπο που επιτέθηκε στο αφεντικό του, ανακαλύπτει μια νεαρή τυφλή κοπέλα, την Ρίτα, να στέκεται αδύναμα δίπλα στον αδελφό της την ώρα που εκείνος δολοφονείται. Ο Σάλβο προσπαθεί να κλείσει τα δυο της μάτια, που με το κενό ενοχλητικό βλέμμα τον κοιτούν επίμονα. Όμως κάτι παράδοξο συμβαίνει. Τα μάτια της Ρίτα βλέπουν για πρώτη φορά! Ο δολοφόνος αποφασίζει να της χαρίσει τη ζωή βάζοντας τον εαυτό του στον μεγαλύτερο κίνδυνο που έχει ποτέ αντιμετωπίσει.

Θρίλερ με συναίσθημα που μετεωρίζεται ανάμεσα σε δύο διαφορετικά επίπεδα τύφλωσης, την ηθική τύφλωση του Σάλβο και τη τη σωματική τύφλωση της Ρίτα. Τα κλειστοφοβικά πλάνα που αντιπαρατίθενται στο εκτυφλωτικό φως του Παλέρμο υποδηλώνουν έξοχα τη μεταφορά. Κομψό ιταλικό μελόδραμα με συναισθηματικές μεταφορές εν μέσω της έντασης που παραπέμπει σε φόρο τιμής προς τον σκηνοθέτη Ζαν Πιέρ Μελβίλ .

Keywords
Τυχαία Θέματα