ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΑΓΟΡΑ

Μέχρι το τέλος του χρόνου ο τραπεζικός χάρτης θα έχει αλλάξει ριζικά με τη δημιουργία μεγαλύτερου μεγέθους σχημάτων – Μαζική  αποχώρηση ξένων τραπεζών από την Ελλάδα.

Καταιγισμός αναμένεται τους επόμενους μήνες στο τραπεζικό σύστημα καθώς η ανακεφαλαιοποίηση θα συνδυαστεί με μεγάλης κλίμακας κινήσεις συγκέντρωσης δυνάμεων. Σε λίγες ημέρες, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας η Credit Agricole θα έχει αποφασίσει ποια εκ των τριών προτάσεων -Εθνική,

Eurobank και Alpha- θα επιλεγεί για την πώληση της Emporiki Bank ενώ πριν λίγες εβδομάδες ανακοινώθηκε -μετά απο πολύμηνη αδράνεια- η πώληση του υγιούς τμήματος της ATEBank στον όμιλο Πειραιώς και η εκκαθάριση των προβληματικών στοιχείων. Πρόκειται για τις πρώτες μεγάλες κινήσεις συγκέντρωσης στον τραπεζικό κλάδο που πραγματοποιούνται μετά το ξέσπασμα της δημοσιονομικής κρίσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες τα χνάρια της Credit Agricole, που ανακεφαλαιοποίησε και μεταβίβασε την Emporiki Bank, θα ακολουθήσει σύντομα και ο έτερος γαλλικός όμιλος που δραστηριοποιείται στη χώρα μας, η Societe Generale. Η Societe Generale, που ελέγχει την Geniki Bank., σχεδιάζει να ανακεφαλαιοποιήσει την θυγατρική της στην Ελλάδα σύμφωνα με τις υποδείξεις της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) και εν συνεχεία να μεταβιβάσει την θυγατρική της σε άλλη ελληνική τράπεζα έναντι συμβολικού τιμήματος. Την απεμπλοκή τους από την χώρα μας επιδιώκουν και άλλοι ξένοι όμιλοι όπως οι Πορτογάλοι της Millennium Bank αλλά και τα δυο κυπριακά συγκροτήματα -Τράπεζα Κύπρου και Cyprus Popular.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται σε συζητήσεις με την Alpha Bank για την ανταλλαγή των χαρτοφυλακίων δανείων των δυο τραπεζών, δηλαδή η Τράπεζα Κύπρου να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο δανείων της Alpha Bank στην Κύπρο και η Alpha Bank σε αντάλλαγμα να πάρει τον έλεγχο του χαρτοφυλακίου δανείων της Τράπεζας Κύπρου στην Ελλάδα.

Ωστόσο η  αποχώρηση από την Ελλάδα δεν είναι καθόλου εύκολη καθώς η Τράπεζα της Ελλάδος θέτει ως απαράβατο όρο την ανακεφαλαιοποίηση με βάση τα ευρήματα της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock και επιπλέον την ενίσχυση με ένα πρόσθετο κεφαλαιακά μαξιλάρι για την κάλυψει ενδεχομένων νέων απωλειών που δημιουργεί η βαθιά ύφεση που πλήτει τη χώρα. Οι πορτογάλοι της Millennium επιδίωξαν, χωρίς επιτυχία την πώληση της τράπεζας ενώ οι κύπριοι εξετάζουν διάφορες εναλλακτικές, μεταξύ αυτών την νομική αυτοτέλεια των θυγατρικών στην Ελλάδα, ώστε να περιορίσουν τις επιπτώσεις σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Η «πώληση» της Emporiki Bank αποτελεί μια εξαιρετικά ασυνήθιστη συναλλαγή σε μια χώρα που βρίσκεται κάτω από εξαιρετικά ασυνήθιστες συνθήκες και αντιμετωπίζει ακόμα το φάσμα της οικονομικής καταστροφής. Στην πραγματικότητα οι ελληνικές τράπεζες δεν θα πληρώσουν για την εξαγορά αλλά θα πληρωθούν καθώς οι γάλλοι έχουν υποχρεωθεί απο τις εποπτικές αρχές να ανακεφαλαιοποιήσουν την Emporiki Bank προκειμένου να πετύχουν την αποδέσμευσή τους από την χώρα μας. Η εξαγορά της Emporiki Bank αποτέλεσε

Keywords
Τυχαία Θέματα