ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ, ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ, ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

Το Σεπτέμβριο, μαζί με την Τρόικα, θα οριστικοποιηθούν τα νέα σκληρά μέτρα εξοικονόμησης εσόδων ύψους 11,5 δισ. που στην πράξη οδηγούν σε περικοπές άνω των 13,5 δισ. ευρώ. Στο Μαξίμου εξετάζουν την ψήφιση των μέτρων σε δόσεις, για να καμφθούν οι αντιδράσεις…
Εχθές, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ενημερώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα

για την πορεία των συζητήσεων με όλα να δείχνουν ότι στόχος είναι μέτρα ύψους άνω των 13,5 δισ. καθώς περίπου στα 2 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι απώλειες στα φορολογικά έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Το τελικό σχέδιο θα έχει οριστικοποιηθεί στο τέλος Αυγούστου. Συνάντηση των πολιτικών αρχηγών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση, σύμφωνα με κύκλους από το Μαξίμου, δεν αναμένεται – εκτός απροόπτου – πριν από την οριστικοποίηση του πακέτου. Η συνάντηση θα γίνει πριν από την έλευση της Τρόικας, στην οποία η κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο.

Οι περικοπές σε συντάξεις, εφάπαξ κι επιδόματα έχουν αποφασιστεί, όμως το τελικό τους εύρος θα προκύψει σε συνάρτηση με το πόσο «βαθιά» θα μπει το μαχαίρι και στα υπόλοιπα υπουργεία. Μάλιστα, τις τελευταίες ώρες υπήρξαν σενάρια για περικοπές σε συντάξεις ακόμη και από τα 600 ευρώ, παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση, ότι δεν θα κοπούν οι συντάξεις ούτε των 700 ευρώ. Ακόμη πιο σκληρό σενάριο, είναι αυτό που θέλει τις περικοπές θα θίγουν ακόμη και τα κατώτατα όρια των συντάξεων… Τα συγκεκριμένα μέτρα αναμένεται να δοκιμάσουν άμεσα τη συνοχή της κυβέρνησης, αφού ήδη υπάρχουν έντονες αντιδράσεις τόσο από το ΠΑΣΟΚ, όσο κυρίως από τη ΔΗΜΑΡ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του matrix24.gr στο τελικό πακέτο που η κυβέρνηση θα παρουσιάσει στην Τρόικα προς διαπραγμάτευσης, περιλαμβάνονται τα εξής μέτρα:

Κλιμακωτή μείωση από το πρώτο ευρώ, των συντάξεων από 2% έως 15% (μπορεί και 20% στις πολύ υψηλές συντάξεις) από 800 ευρώ και άνω.  Σύμφωνα με σενάρια, το ποσοστό παρακράτησης θα ξεκινά από το 2% με τις απώλειες για τον συνταξιούχο που λαμβάνει σύνταξη της τάξης των 850 ευρώ να αγγίζουν τα   204 ευρώ τον χρόνο, σε συντάξεις των 1.200 ευρώ, η πιθανή παρακράτηση του 3% θα στερήσει από τον συνταξιούχο  432 ευρώ το χρόνο, για συντάξεις των 1.500 ευρώ, η μείωση του 5%, θα οδηγήσει σε απώλεια της τάξης των  900 ευρώ το χρόνο ενώ σε συντάξεις των 2.100 ευρώ, μείωση της τάξης του 15% που θεωρείται πολύ πιθανή, θα οδηγήσει σε απώλεια  3.780 ευρώ το χρόνο.Περικοπή στις συντάξεις των άγαμων θυγατέρωνΠλαφόν στις επικουρικές συντάξειςΠερικοπή της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης,Αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης από 15 σε 20Μείωση του εφάπαξ, ακόμη και αναδρομικά, σε όσους έχουν ήδη λάβει την παροχή, μέσω της επιβολής ειδικής εισφοράς στην κύρια σύνταξη.Καταργείται το Επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) για συνταξιούχους κάτω των 65 ετών.Το οικογενειακό εισοδηματικό όριο για τα κοινωνικά – προνοιακά επιδόματα, υποχωρεί στις 30.000 ευρώ, από 45.000 ευρώ που είναι σήμερα. Με ετήσιο εισόδημα από 20.000 ευρώ
Keywords
Τυχαία Θέματα