Αναθεώρηση της ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής με ελληνικό άρωμα

Για πρώτη φορά Έλληνας ευρωβουλευτής αναλαμβάνει να συντάξει την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αποτίμηση της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.

Η έκθεση αποκτά φέτος ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς τον ερχόμενο Δεκέμβριο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εστιάσει στην αναθεώρηση της κοινής πολιτικής και η έκθεση θα εκφράσει τις θέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ζήτημα.

«Σε μια εποχή που η οικονομική κρίση συμπιέζει σημαντικά τους αμυντικούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών, η ευρύτερη συνεργασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι απόλυτα επιβεβλημένη»,

δήλωσε η Μαριλένα Κοππά. «Οι προκλήσεις είναι πολλαπλές και καμία χώρα δε μπορεί πλέον να τις αντιμετωπίσει αποτελεσματικά από μόνη της», πρόσθεσε.

«Το να καταστεί εμφανέστερο το κοινό συμφέρον για ευρύτερες συνεργασίες και συνέργιες στον αμυντικό τομέα, το να υπάρξει εφαρμογή των συμφωνηθέντων, καθώς και το να υπάρξουν βελτιώσεις της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας, είναι στοιχεία του προβληματισμού μου», υπογράμμισε η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

«Με ανησυχούν, ωστόσο, οι παράλληλες πιέσεις που ασκούνται για μια ριζική αναδιάρθρωση της αμυντικής βιομηχανίας των κρατών μελών», σημείωσε και διευκρίνισε: «Η Ευρώπη χρειάζεται μια στερεή βιομηχανική βάση που θα της εξασφαλίζει τα απαραίτητα αμυντικά μέσα και θα της επιτρέπει να σταθεί στο διεθνή ανταγωνισμό. Η αναδιάρθρωση είναι, λοιπόν, σε ένα βαθμό απαραίτητη, πρέπει όμως να εξασφαλιστεί ότι θα γίνει με σωστό τρόπο και με κοινωνική ευαισθησία. Σε καμία περίπτωση μια τέτοια διαδικασία δεν θα πρέπει να εντείνει το τεράστιο πρόβλημα της ανεργίας και πρέπει να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα γι’ αυτό».

Keywords
Τυχαία Θέματα