Ενρίκο Λέτα: Δέχτηκα το βάρος της ευθύνης

«Εξήντα ημέρες μετά τις εκλογές, η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση. Ως γνώστης αυτής της πραγματικότητας δέχθηκα το βάρος της ευθύνης που μου ανατέθηκε, το οποίο είναι ίσως ακόμη μεγαλύτερο από αυτό που θα μπορούσα να σηκώσω», είπε ο Λέτα. Ο 47χρονος εντολοδόχος πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις που κλείνουν, στην αυξανόμενη φτώχεια, στο γεγονός ότι όλο και περισσότεροι νέοι μεταναστεύουν στο εξωτερικό.

Κύριες κατευθυντήριες γραμμές της δράσης του υπέδειξε την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου, του ρόλου της γερουσίας

που συμφωνεί ότι πρέπει να γίνει το σώμα που θα εκπροσωπεί της τοπικής αυτοδιοίκησης με έμφαση και στην μείωση του αριθμού των βουλευτών. Ο Λέτα υπογράμμισε παράλληλα ότι «πρέπει να συμβάλλουμε να αλλάξει η πορεία των ευρωπαϊκών πολιτικών, οι οποίες δίνουν υπερβολική έμφαση στην λιτότητα», Κατέστησε επίσης σαφές ότι θα σπεύσει να σχηματίσει κυβέρνηση και από αύριο αρχίζει διαβουλεύσεις στην βουλή. «Η κυβέρνησή μου δεν θα συσταθεί πάση θυσία, αλλά μόνον αν υπάρχουν οι αναγκαίες προϋποθέσεις», σημείωσε ωστόσο ο Λέτα.

Από την πλευρά του, αισιόδοξος εμφανίσθηκε ο Ιταλός πρόεδρος Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, λέγοντας ότι «άνοιξε ο δρόμος στην συγκρότηση κυβέρνησης, την οποία τόσο έχει ανάγκη η χώρα». Για τον Ιταλό πρόεδρο «η μόνη προοπτική είναι μια κυβέρνηση που να στηριχθεί από ευρύ φάσμα πολιτικών δυνάμεων, με σαφή πλειοψηφία στην βουλή και στην γερουσία». Ο νεοεκλεγείς Ιταλός πρόεδρος, τόνισε, τέλος, ότι «έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην προσπάθεια του Λέτα, και στην επιτυχία της, διότι, δεν υπάρχουν άλλες εναλλακτικές».

Την Παρασκευή αναμένεται νέα συνάντηση του Ενρίκο Λέτα με τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, με την πιθανή παρουσίαση της λίστας των υπουργών της νέας κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα