«ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΑΔΕΙΩΝ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΕΩΣ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση απαγορεύεται η χορήγηση κανονικών αδειών σε τακτικούς δημοσίους υπαλλήλους, στρατιωτικούς και δημοτικούς υπαλλήλους στο διάστημα που μεσολαβεί από την προκήρυξη των εκλογών έως και την ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας.

Σε εφαρμογή έχει τεθεί σύμφωνα με την απόφαση του αρμόδιου υπουργού Εσωτερικών Αντωνίου Μανιτάκη η απαγόρευση χορήγησης αδειών δημοσίων υπαλλήλων. Μάλιστα ακόμα και στην περίπτωση που έχουν ήδη χορηγηθεί άδειες έως και την ημέρα της προκήρυξης των εκλογών αυτές ανακαλούνται αυτοδίκαια. Η ανάκληση γίνεται χωρίς να χρειάζεται η έκδοση απόφασης

της αρμόδιας αρχής και όσοι έχουν αυτές τις άδειες είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στις θέσεις τους, χωρίς οποιαδήποτε άλλη ειδοποίηση. Με σχετική εγκύκλιο που έχει αποσταλεί, με τη μορφή του επείγοντος, από το υπουργείο Εσωτερικών σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες ζητείται από τους προϊσταμένους να φροντίσουν  ώστε, κατά το διάστημα από 19 Μαΐου μέχρι και 17 Ιουνίου  να μη χορηγούνται κανονικές άδειες στους υπαλλήλους και να επιστρέψουν αμέσως στις θέσεις τους οι υπάλληλοι που βρίσκονται σε κανονική άδεια.

Στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι μόνο σε περίπτωση κατεπείγουσας ανάγκης, μπορεί να χορηγηθεί άδεια απουσίας σε δημοσίους υπαλλήλους και στρατιωτικούς γενικά, ύστερα από προηγούμενη έγκριση του αρμόδιου υπουργού ή εξουσιοδοτημένου από αυτόν οργάνου. Σε τακτικούς   υπαλλήλους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, η άδεια  χορηγείται μετά από έγκριση του αρμοδίου προς τούτο οργάνου. Με απόφαση των Διοικήσεων των Ν.Π.Δ.Δ, Οργανισμών και Επιχειρήσεων του Δημόσιου Τομέα  μπορεί να αναστέλλονται ή να ανακαλούνται οι άδειες του προσωπικού τους.

Εκτός από την ανάκληση των αδειών στην ίδια εγκύκλιο αναφέρεται ότι στους τακτικούς υπαλλήλους των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου χορηγείται από την αρμόδια προϊσταμένη αρχή, ύστερα από εκτίμηση των υπηρεσιακών αναγκών κατά την ημέρα της εκλογής, ειδική άδεια απουσίας που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβασή τους στον τόπο άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος και την επιστροφή τους. Ο χρόνος της άδειας δεν συνυπολογίζεται στο χρόνο της κανονικής άδειας που δικαιούνται οι υπάλληλοι αυτοί, σύμφωνα με τις ανωτέρω διατάξεις. Με την ίδια διαδικασία και προϋποθέσεις, είναι δυνατό να χορηγείται ειδική άδεια απουσίας με αποδοχές στο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου του δημοσίου, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς επίσης στο προσωπικό των υπόλοιπων νομικών προσώπων του δημοσίου τομέα οποιασδήποτε κατηγορίας, κλάδου και σχέσης εργασίας.

Ανάλογες διευκολύνσεις είναι δυνατό να παρασχεθούν και σε υπαλλήλους που υπηρετούν σε Υπηρεσίες Υπουργείων στο εξωτερικό που επιθυμούν να έλθουν στην Ελλάδα για να ψηφίσουν, εφόσον οι προϊστάμενοί τους, ύστερα από εκτίμηση των υπηρεσιακών αναγκών, τους χορηγήσουν σχετική έγκριση και ειδική άδεια απουσίας για τον απολύτως αναγκαίο χρόνο.

Για τους εργαζόμενο

Keywords
Τυχαία Θέματα