Ανάσα σε δόσεις για την Ελλάδα

Το χειρότερο σενάριο για την Ελλάδα απεφεύχθη. Η συνεδρίαση του Eurogroup όχι μόνον κατέληξε στην εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα αλλά επιπλέον αποφάσισε απομείωση του ελληνικού χρέους, τη δεύτερη μετά το PSI των προηγούμενων μηνών, και συνεπώς περιορισμό της ετήσιας επιβάρυνσης για χρεολύσια.

Μετά από τις αγωνιώδεις διαπραγματεύσεις των προηγούμενων ημερών αλλά

και ένα εξίσου αγωνιώδες 12ώρο, αυτό της τελευταίας συνεδρίασης του Eurogroup, ο κ. Αντ. Σαμαράς, ο οποίος παρέμεινε όλο αυτό το διάστημα στο Μαξίμου και σε ανοικτή γραμμή με τον κ. Γ. Στουρνάρα και τους Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, μπορεί να δηλώσει ότι πέτυχε τον πρωταρχικό στόχο που είχε θέσει, δηλαδή την παραμονή στο ευρώ και την αποδέσμευση της δόσης.

«Όλα πήγαν καλά. Το παλέψαμε όλοι οι Έλληνες μαζί. Αύριο ξεκινά μια καινούρια μέρα για όλους τους Έλληνες» αρκέστηκε να δηλώσει ο κ. Σαμαράς εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της συμφωνίας. Είχαν προηγηθεί τα θετικά λόγια των Ζ.Κ.Γιούνκερ, Κριστιν Λαγκάρντ και Όλι Ρεν για τις προσπάθειες των Ελλήνων, η δέσμευσή τους να στηρίξουν αυτές τις προσπάθειες αλλά και η αυστηρή, σχεδόν ασφυκτική, εποπτεία του ελληνικού προγράμματος.

Σε πρώτη φάση θα εκταμιευθούν 34,4 δισεκ. Ευρώ, 10,6 για την κάλυψη του προϋπολογισμού και των οφειλών του κράτους και 23,8 δισεκ. για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Προϋπόθεση να έχει ολοκληρωθεί, πριν, η επαναγορά ομολόγων ύψους άνω των 20 δις ευρώ. Τα υπόλοιπα 9 δισεκ. ευρώ της δόσης θα δοθούν το πρώτο τρίμηνο του 2013, υπό αυστηρές προϋποθέσεις, μεταξύ των οποίων η προώθηση του φορολογικού.

Η ελληνική κυβέρνηση αφήνει, επί του παρόντος, στην άκρη τα ερωτήματα σχετικά με την αξιοπιστία της λύσης στην οποία κατέληξαν η ευρωζώνη και το ΔΝΤ και επικεντρώνεται πλέον στην αξία της απόφασης τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά. Μπορεί το ποσό να μην επαρκεί προκειμένου να ανοίξουν οι κρουνοί των ευρώ προς την ελληνική οικονομία, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ότι τα οφέλη θα ειναι πολλαπλά δεδομένου ότι αφενός κλείνει η συζήτηση περί παραμονής ή μη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αφετέρου δε λύνονται τα χέρια της κυβέρνησης να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις και να επιδιώξει την απεμπλοκή δημοσίων έργων και την προσέλκυση επενδύσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα